Reuters anketi: Merkez Bankası’nın politika faizini %16.50'ye çıkarması bekleniyor

Merkez Bankası'nın (TCMB) önümüzdeki hafta gerçekleştireceği yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sıkılaştırmaya devam ederek politika faizini 150 baz puan arttırması bekleniyor

Naci Ağbal'ın MB Başkanı olmasının ardından toplanan ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi 475 baz puan artırılmıştı / Fotoğraf: AA

Reuters anketine katılan 18 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyor. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin %15 ten %16.50'ye arttıracağı yönünde. Artış tahminleri ise 75 ila 200 baz puan arasında değişiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomi yönetimindeki sürpriz değişim sonrasında kasım ayında Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantıda TCMB politika faizini 475 baz puan artırarak beklentilere paralel %15'e yükseltmişti.

Ağbal bu hafta para ve kur politikası açıklamalarında dezenflasyonu sağlamak için gerekirse yeni sıkılaştırma yapabileceklerini de söyledi.

PPK'dan faiz artışı beklentileri kasım ayında enflasyonun %14 seviyesini aşması ile birlikte oluşmaya başlamıştı. Öte yandan Ağbal'ın faiz koridorunun ve GLP'nin ana amaçları dışında piyasayı fonlama aracı olarak kullanılmayacağını da açıkladı.

Bu kapmsanda sıkılaştırma beklentileri artık doğrudan politika faizine yönelik oluşuyor.

JP Morgan: 2 puanlık reel faiz artışı gerekli

JPMorgan bu hafta yayımladığı bir araştırma notunda enflasyonun önümüzdeki altı ay süresince %13-15 seviyelerinde kalmasını beklediklerini TCMB'nin kredibilitesini yeniden kazanması ve yerli yatırımcıyı dövizden yeniden TL'ye yönlendirmesi için yaklaşık 2 puanlık bir reel faiz oranı oluşturması gerektiğini belirtti.

Raporda TCMB'nin piyasa beklentilerinin de üzerinde faiz artırımı yapabileceğine de dikkat çekilerek, "Bu sıkılaştırma talep kaynaklı baskıları dizginlemek, kredibilitenin geri kazanılması ve TCMB için büyük önem taşıyan ters dolarizasyonun öngörüldüğünden erken başlaması için etkili olacak" dedi.

Yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için geçen yıl Temmuz ayında faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, koronavirüs salgını sırasında da faiz indirimlerini sürdürdü. Banka Murat Uysal başkanlığında politika faizini bir yıldan kısa bir sürede %24'ten %8.25'e çekmişti.

TCMB daha sonra bir kısmı politika faizinden sıkılaştırmalara yönelse de piyasalar o dönemdeki sıkılaştırmayı enflasyondaki yükselişi engellemeye yeterli bulmamıştı. TL'de sert değer kayıpları yaşanmış ardından da ekonomi yönetiminde değişiklik olmuştu.

Merkez Bankası, faiz kararını 24 Aralık saat 14:00'te açıklayacak. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU