Uzayan Kovid: Her 10 hastadan birinde, belirtiler en az üç ay daha devam ediyor

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisinin yeni analizi, “uzun süreli Kovid’in” gerçek yaygınlığının daha önce düşünülenden çok daha fazla olabileceğini öne sürüyor

Uzun Kovid hastaları kronik halsizliğin yanı sıra birden fazla organın etkilendiğini belirtiyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) koronavirüs bulaşan her 10 kişiden birinin en az üç ay süren belirtiler göstermeye devam ettiğini belirtiyor.

Enfekte hastalardaki "uzayan Kovid" probleminin boyutunu araştırıp belirlemeye çalışan yeni bir analizde, her 5 hastadan birinin en az 5 hafta süren belirtiler gösterdiğini bildirdiği de yer aldı.

ONS, 22-28 Kasım haftasında İngiltere'deki yaklaşık 186 bin kişinin 5 ila 12 hafta arası süren koranavirüs semptomlarıyla yaşadığının tahmin edildiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstatistik ofisi, bu sayının 221 bin kadar yüksek olabileceği uyarısında bulundu. Verilerin deneysel olduğu ve ONS'nin hane halkı enfeksiyon araştırmasında edinilen bulguları esas aldığı ifade edildi.

ONS, Kovid-19 testinin pozitif çıkmasından 5 hafta sonra belirtileri incelenen kişilerden yüzde 11,5'inde halsizliğin, yüzde 11,4'ünde öksürüğün ve yüzde 10'unda baş ağrısının sürdüğünü tahmin ediyor.

Yüzde 8'in biraz üzeri hâlâ tat kaybı yaşarken, yüzde 7,9'unda da koku kaybı devam ediyor.

Birçok hasta ilk koronavirüs enfeksiyonunu atlattıktan sonra aylar süren yıpratıcı belirtiler gösterdiğini belirtirken, sözkonusu veri "uzayan Kovid" olarak adlandırılan problemin ne kadar yaygın olduğunun ilk göstergesi olabilir.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), 60 bin civarında olduğu tahmin edilen uzayan Kovid hastasını tedavi etmek amacıyla 40'ın üzerinde klinikten oluşan bir ağ kurmak için milyonlarca sterlin yatırım yaptı. ONS analizi doğruysa, uzayan Kovid'in gerçek yaygınlığı düşünülenden epey fazla olabilir.

Uzayan Kovid hastaları arasında hastanelere kabul edilenlerin yanı sıra hastaneye gidecek kadar hastalanmamış olanlarla, topluluk testlerinin eksikliği sebebiyle bu yıl içinde pozitif test sonucu alamayan hastalar da bulunuyor.

Hastalar sadece akciğerlerini değil, aynı zamanda kalp, beyin ve böbreklerini de etkileyen, çalışmalarını, egzersiz yapmalarını, hatta evden çıkmalarını bile imkansız hale getiren çoklu organ komplikasyonları bildiriyor.

Uzayan Kovid'den etkilenenlerin çoğu meslekleri gereği virüse maruz kalan ön saflardaki NHS çalışanları ve bakımevi işçileri olabilir.

ONS açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Her ne kadar bu araştırma henüz emekleme aşamasında olsa da, kanıt bazındaki önemli bir boşluğu doldurmak ve araştırmanın gelecekteki yönünün belirlenmesi için bir tartışma zemini oluşturmak amacıyla elde ettiğimiz erken sonuçları yayımlamanın önemli olduğunu düşündük.

Bu, söz konusu tahminleri üretmeye yönelik ilk girişimimiz ve analiz büyük ölçüde devam eden bir çalışma niteliğinde. Tahminleri, örneğin tekrar ihtimalini de hesaba katacak daha gelişmiş istatistiksel teknikler kullanarak daha da hassaslaştırmayı amaçlıyoruz. Eğer numune hacmi de uygun olursa, 12 haftadan uzun süre devam eden belirtileri de incelemeyi planlıyoruz.

Gelecek yıldan itibaren ONS, genişletilmiş belirtiler listesi aracılığıyla, ulusal ankete uzayan Kovid'in gündelik yaşam üzerindeki etkisinin ne olduğuna dair yeni bir soru ekleyecek.

ONS, eylül sonuna kadar hastanede tedavi görenlerin yaşadığı olumsuz olaylarla, hastanede tedavi görmeyen benzer Kovid-19 hastalarını karşılaştırıldığını belirtti. Bu karşılaştırmada, hastaların pratisyen hekim ve hastane kayıtları analiz edildi ve koronavirüs teşhisi konduktan sonraki komplikasyonlarına bakıldı.

Açıklamasında ONS, hastanede tedavi görenlerin artan oranda kalp, böbrek ve karaciğer sorunları yaşadığını ifade etti. Diyabet ve kalp hastalığı oranlarının özellikle yüksek olduğu da vurgulandı.

 

 

Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün (NIHR) ekimdeki raporunda, koronavirüsün uzayan Kovid görülen hastalardaki yaygın gizli etkisine dair uyarıda bulunulmuştu.

Bazı hastalar ilk enfeksiyondan 7 ay sonra, vaka bazında epey değişiklik gösteren bir dizi belirti semptom bildirdi.

NIHR raporunda, NHS'nin hastaların bakımı için bütünüyle yeni yollar geliştirmeye ihtiyaç duyulabileceği uyarısında bulunularak, uzayan Kovid'e yol açabilecek 4 ayrı sendrom tanımlandı. Bunlar arasında akciğerler ve kalpte kalıcı hasar, yoğun bakım sonrası sendrom, postviral halsizlik ve süregelen Kovid-19 semptomları yer aldı.

NIHR raporunun yazarı Dr. Elaine Maxwell, The Independent'a açıklamasında ONS tahmininin, gerçek duruma kıyasla daha düşük oranda olabileceğini ifade etti.

Dr. Maxwell, şöyle konuştu: 

ONS'nin uzayan Kovid yaygınlığını tahmin etme planları çok iyi karşılandı. İncelememizde geniş yelpazede birçok değişim gösteren semptom tespit ettik. Mevcut ONS Kovid-19 enfeksiyonu araştırması zaman içinde sınırlı sayıda belirtiyi izliyor. Bu sebeple, süregelen sorunlar yaşayan herkesi kapsamıyor olabilir.

İngiltere için yapılan 186 bin kişi tahmininin gerçeğin altında olduğu ortaya konabilir. Daha geniş bir liste ve kişilere uzayan Kovid'in etkilerini tanımlama fırsatı sunulması bilgilerimizi epey geliştirecektir.

Dr. Maxwell, ONS anketinin gezginler, evsizler, mahkumlar ve bakımevi sakinleri gibi savunmasız grupları gözden kaçırdığını ekledi.

Bu toplulukların karşılanmamış ihtiyaçlarını belirlemek için daha çok çalışmaya ihtiyaç var.

Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü, uzayan Kovid hastalarının bakımı ve tedavisi için yeni kılavuzlar hazırlıyor.

NHS UZayan Kovid Görev Gücü mensubu Dr. David Strain, şu ifadeleri kullandı: 

Hayli kaygı verici olan bu ön veriler, Kovid geçiren kişilerin yüzde 10’unda üç ay boyunca belirtilerin devam ettiğini işaret ediyor. Bu daha önce düşündüğümüz oranın iki katından da fazla. Veriler aynı zamanda Kovid kapan kişilerin çoğunun bir ay boyunca belirti gösterdiğini vurguluyor.

Dr. Strain, hastanede tedavi gören hastalardaki komplikasyonlara dair verinin aynı zamanda, "Kovid hastalarının yattığı bölümlerde çalışırken gördüğümüz, virüsün basit bir solunum enfeksiyonundan daha öte bir çoklu sistem hastalığı olduğunu" doğruladığını belirtti.

Bu durum, gençleri ve erkeklerden ziyade kadınları daha çok etkiliyor. Yani temelde ilk bulaşma açısından daha düşük tehlikede olduğunu düşündüğümüz, dolayısıyla da virüsle temas riski daha yüksek görevler üstlenen kesimi etkiliyor. Bu kesim ve nüfusun tamamı için sözkonusu durumun uzun vadede sonuçları, hem fiziksel tezahürler hem de çalışamadıkları için girdikleri ekonomik zorluklar bakımından potansiyel anlamda epey yıkıcı olabilir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU