Hamas ve İsrail yeni takas anlaşmasını tartışıyor

Kanala göre Mısırlı yetkililer, iki tarafı Kahire’de görüşmeye davet edeceklerini bildirdi. Haber, İsrail’deki konuşmaların ‘tek seferlik bir fırsat’ yönünde olduğunu aktardı

Koronavirüsün Gazze’de yayılması çerçevesinde Hamas, İsrail’den tıbbi yardım bekliyor (EPA)

İsrailli yetkililer ve medya organları, Hamas Hareketi ile esir takası hususunda ilerleme yaşandığına dair ısrarlarını sürdürürken hareket, konu hususunda herhangi bir ihlalin mevcut olmadığını belirtti.

Dışişleri ve Güvenlik Komitesi Başkanı ve Knesset'te Esir ve Kayıp Kişilerin İşleri Alt Komitesi Başkanı Zvi Hauser, konumundan dolayı, Hamas ile esir takası anlaşması hususunda yayınlananlara dair ayrıntılara erişebildiğini açıkladı. İsrail açısından olanları 'skandal' olarak nitelendiren Hauser, böyle bir anlaşmanın yalnızca kaçırılan İsraillilerin sınırlı sayıda mahkumla değiştirilmesine izin veren Şamgar Komisyonu'nun tavsiyelerine aykırı olduğunu dile getirdi.

Hauser, hazırlanan anlaşmanın bir skandalı içerdiğini ve Şamgar raporunun ilkelerini ihlal ettiğini söyledi. Rapor, İsrailli asker Gilad Şalit anlaşmasının ardından

Yüksek Mahkeme eski başkanı Meir Şamgar tarafından hazırlandı ve anlaşmalara ilişkin ilkeleri özetliyor. Zvi Hauser, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu da 'iki taraf arasında tartışılan tehlikeli fikirden vazgeçmeye ve Şalit Anlaşması'ndan ders çıkarmaya' çağırdı. Yetkili, “Serbest bırakılan teröristlerin çoğu teröre geri döndü” dedi.

Hauser'in ifadeleri, İsrail medyası tarafından yeni bir anlaşma için müzakerelerde ilerleme sağlandığını bildiren bir dizi haberle de destekleniyor. İsrail'de yayın yapan Kanal 13, iki taraf arasındaki temasların önemli ölçüde hızlandığından bahsedilmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

Kanala göre Mısırlı yetkililer, iki tarafı Kahire'de görüşmeye davet edeceklerini bildirdi. Haber, İsrail'deki konuşmaların 'tek seferlik bir fırsat' yönünde olduğunu aktardı.

Haberde İsrail'in, Hamas'ın konuyla ilgili önerilerini kabul ettiği belirtildi. Bu çerçevede Yediot Aharonot gazetesinin internet sitesinde askeri bir analist olan Ron Ben-Yishai, anlaşmayı formüle eden arabulucu Yaron Blum'un, Mısır istihbaratı aracılığıyla Hamas'a 'İsrail'in koronavirüs salgını hususunda Gazze'ye yardım etmeye hazır olduğuna' dair birkaç mesaj gönderdiğini belirtti. Blum, Gazze'deki uzun ve gerçek ateşkesin de bu duruma bağlı olduğunu ifade etti.

Mesajda, Hamas'a 'fırsatı değerlendirme' çağırısı da yer alırken, durumun harekete daha fazla popülerlik kazandıracağı, 'çünkü yakın bir zamanda İsrail'de seçimler olacağı ve başka bir hükümetin Hamas'a bu tür tavizler verme ihtimalinin bulunmadığı' ifadelerine de değiniliyor.

Ancak tüm bu İsrail haberlerine rağmen Hamas, 14 Aralık'ta, Şarku'l Avsat'ın geçen hafta 'herhangi bir ihlalin olmadığı' konusundaki haberini onayladı.

Hamas Hareketi Sözcüsü Fevzi Barhum, harekete yakın bir internet sitesi aracılığıyla, “İsrail medyasında yayınlananlar, esir meselesinin seçim müzayedelerinin bir parçası olarak görülmesidir” dedi. Barhum, işgalci hükümetin başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu meseleyi kişisel çıkarları için kullanmaya devam ettiğini söyledi. Bir başka Hamas Sözcüsü olan Hasım Kasım da ilerleme olmadığını belirtti. Sözcü, yayınlananların asılsız olduğunu söyledi.

Şarku'l Avsat, İsrail medyasının servis ettiklerinden farklı olarak, Hamas'ta bilgi kaynaklarından aktardığı haberinde, esir takası meselesinde herhangi bir ihlal yapılmadığını yayınlamıştı. Habere göre kaynaklar, sunulan hiçbir şeyin yeterli olmadığı bilgisi vermişti.

İsrail'in Hamas'a 'İsrail'in Gazze'ye koronavirüsle mücadele etmek için tıbbi yardımları artırması karşılığında', esirleri serbest bırakmak üzere bir takas anlaşmasını içeren yeni bir teklif sunduğu söylentileri de gündemde.

İsrail medya organları, İsrail'in önerisinin 'daha önce yalnızca Filistinlilerin cesetlerinin teslim edilmedi' önerisi sonrasında, şu an esirlerin de serbest bırakılacağını içeren yeni bir tahliyeyi' içerdiğine dikkati çekti.

Aynı şekilde Hamas kaynağı, hareketin öneriyi reddettiğini ve 2011 anlaşmasında olduğu gibi esir liderlerinin serbest bırakılmasında ısrar ettiğini vurguladı. 2011'deki bu anlaşma İsrail içerisinde Şalit anlaşması olarak bilinirken, Filistin içerisinde ise 'Özgürlere Vefa Anlaşması' olarak biliniyor.

İsrail, 2011 yılında Mısır aracılığıyla Hamas ile 1027 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında, Hamas'ın İsrailli asker Gilad Şalit'i serbest bıraktığı bir anlaşmaya vardı. Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elinde 4 İsrailli bulunuyor. Bunlar; 2014 yılında patlak veren savaşta Hamas tarafından esir alınan Şaul Aron ve Hadar Goldin (İsrail bu askerlerin öldüğünü bildiriyor, Hamas ise askerler hakkında ilgi vermiyor), ayrıca her ikisi de İsrail vatandaşı olan Etiyopyalı Abraham Mengistu ve Arap  Haşim Bedevi es-Seyyid. Bu iki isim, Gazze Savaşı'ndan sonra iki ayrı zamanda kendi iradeleriyle Gazze'ye girdiler. Öte yandan bugün 5 bin Filistinli mahkum hala İsrail hapishanelerinde bulunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU