Şirin Payzın’ın CNN Türk anıları: Kendimden nefret ediyordum

Payzın, uzun yıllar program yaptığı kanalda yaşananları anlattı: Gemisini terk eden kaptan olmak istemedik

Fotoğraf: Twitter

Uzun yıllar CNN Türk’te habercilik yapan ve tartışma programları sunan gazeteci Şirin Payzın bir dönem kanalda yaptığı işten ve kendinden nefret ettiğini söyledi.

Kısa Dalga Podcast’te gazeteci Kemal Göktaş’ın sorularını yanıtlayan Payzın, bir dönem yaşadıklarını şöyle anlattı:

Bir dönemden sonra ben baktım ki HDP’lileri alamıyorum, baktım ki çoklu tartışma kuramıyorum ve çok eleştiriliyorum, sadece iktidar medyası değil geri kalan herkes bana eleştiri getiriyor; ‘aynı adamları çıkarıyorsun, bunlar kim…’ Hakikaten de öyleydi, ben bile kendimden nefret ediyordum tartışma programlarından çıkınca, kendi yaptığım işi sevmiyordum.

CNN Türk’te neden kaldı?

Payzın, “Nasıl katlanabildin” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Bu soruyu sormakta haklılar. Ben çok linç yedim, tehdit edildim… Neden kalıyorduk? Biz CNN Türk’ü dişimizle tırnağımızla kurduk. Çiğdem Anad döneminde CNN Türk’e başladım. Hürriyet’in ve Doğan grubunun arka bahçesi olarak görülüyorduk. Biz ise ‘televizyon haberciliği ciddi bir iştir, haber yayıncılığı konusunda uluslararası standartlarda örnek oluşturacağız’ diye uğraştık. Dişimizle tırnağımızla…. NTV’nin çok parası vardı ve onlarla rekabet ediyorduk. Şimdinin NTV’sine baktığımda ağlayasım geliyor.  CNN Türk’e baktığım gibi…Böyle yarattığınız kanalı sahipleniyorsun. Diyorsun ki ‘bir dakika ya CNN Türk, Aydın Doğan’ın, Arzuhan Yalçındağ’ın, hele hele Mehmet Ali Yalçındağ’ın kanalı hiç değil.’ Mehmet Ali Yalçındağ buraya genel müdür olabilir ama buranın bütün ceremesini biz çektik. Eksi 10 derecede Davos’ta koşturdum röportaj yapabilmek için, Hillary Clinton’ı, Aliyev’i, Salih Müslim’i ilk ben çıkardım…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Boşa bir çabaymış"

Sen böyle bir kanal doğurmuşsun, sonra birtakım insanlar geliyor yayınlarını, programlarını elinden alıyorlar. O yüzden bir direnme oluştu. Yanlış mıydı, hayır, bir direnme, mücadele… Bunlar 2-3 adama aptal aptal programlar yaptırıyorlar, ekran yüzü yapıyorlar ama haber merkezinde biz varız hala. HDP’lilere ambargo mu uyguluyorlar, her gün HDP’yi soracağım. Cumhuriyet gazetesi yazarları mı tutuklu, her seferinde Cumhuriyet yazarlarını sordum. Ben burada kalmalıyım ki burayı tutup belli noktaya taşıyalım. Boşa bir çabaymış belki. Kendimiz çok zarar gördük ama yine de o direnci göstermemiz gerekiyordu. Gemisini terk eden kaptan olmak istemedik galiba. Ama sonrasında her şey o kadar çirkinleşti ki, kalınacak gibi olmadı. 

"Başka bir Bora Bayraktar gördük"

Bora Bayraktar genel müdür atandı Demirören aldıktan sonra. Hayatımdaki en büyük hayal kırıklıklarından biridir. Bora CNN Türk’te yetişmiş bir muhabirdir, neslinin en parlak dış politika muhabirlerinden biriydi. Birlikte çok haber de takip ettik. Sonrasında genel müdür olarak atandığında bambaşka bir Bora Bayraktar gördük. Yıkıldığımız an odur. O gün anladık ki biz burada kalamayız. Zaten üç gün sonra A Haber geldi. CNN Türk’e kayyım olarak Demirören geldi, Demirören’e de A Haber’den kayyım geldi.  

 

Kısa Dalga Podcast, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU