CHP Kovid-19 Danışma Kurulu: 28 günlük tam kapanma uygulansın

Kurul toplantısına katılan Kılıçdaroğlu, “Ülkeyi yönetenler, İl Hıfzıssıha Kanunu'na göre, izolasyona tabi olan yurttaşların iaşe ve temel harcamalarını karşılamak zorundadır” dedi

Koronavirüs önlemleri kapsamında haftaiçi gece, hafta sonu ise 2,5 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor / Fotoğraf: AA

CHP Kovid-19 Danışma Kurulu bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

 Koronavirüs salgını sürecinde CHP Genel Merkezi’nde çalışmalarını yürüten CHP Kovid-19 Danışma Kurulu toplandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı toplantıda, “Sağlık Bakanlığı’nın süreci şeffaf yürütmemesinin halka ağır bir maliyet yarattığı, vatandaşların bunu en başta canlarıyla ve ilaveten ağır maddi kayıplarla ödediği” öne sürüldü.

Toplantıda, Sağlık Bakanlığı’nın salgının başından 10 Aralık’a kadar verilerinde can kaybının 15 bin 751 olarak görüldüğü, ancak aynı dönemde 11büyükşehir ve 9 il belediyesinde Kovid-19 ve bulaşıcı hastalık sebebiyle 29 bin 669 vatandaşın vefatının kaydedildiği aktarıldı..

Türkiye’nin Aşılama Acil Durum Eylem Planı’na ihtiyacı olduğunu belirten danışma kurulu, aşıya erişim ve hızla uygulanması konusunda detaylı bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. CHP Kovid-19 Danışma Kurulu, "en az 14 günlük, ideal olarak da 28 günlük tam kapanma uygulanmalı" çağrısı yaptı.

 "Esnafa kira desteği verilmeli"

Kurulda, şeffaflığın salgınla mücadelenin temeli olması gerektiğine işaret eden Genel Başkan Kılıçdaroğlu, "Devlet vatandaşına yalan söylemez, hele de söz konusu olan halkın sağlığı olunca" ifadesini kullandı. 

Süreç içerisinde işini kaybeden, iş yerini kapatmak zorunda kalanlara doğrudan gelir desteği verilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

Esnafa kira desteği verilmeli. İşsiz kalan yurttaşlarımıza hak ettikleri gibi İşsizlik Sigorta Fonu'ndan gelir desteği verilmeli. Ücretsiz izin uygulamasına son verilerek pandemide iş yeri kapatılan tüm çalışanlara ücretli izin imkanını devlet doğrudan gelir desteği ile sağlamalı. Ödeme zorluğu yaşayan tüm yurttaşlarımıza en az bir ay için ücretsiz su, elektrik ve doğal gaz sağlanmalı. Borçla değil, IBAN numarası göndererek değil; doğrudan gelir desteği vererek halka ulaşmalı. Kaldı ki ülkeyi yönetenler, İl Hıfzıssıha Kanunu'na göre, izolasyona tabi olan yurttaşların iaşe ve temel harcamalarını karşılamak zorundadır. Biz bugün iktidar olsaydık, bunların hepsini yapardık.

 "En az 150 milyon doz aşıya ihtiyaç var"

Kurulda, en az 150 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğuna, iktidarın bugüne kadar Çin'den 50 milyon doz aşının geleceğine dair yaptığı açıklamaların salgının kontrol altına alınması için yeterli olmayacağına, ihtiyaç duyulan aşı miktarına erişilmesi için iktidarın başka aşıların temini yoluna gitmesi ve daha hızlı davranması gerekliliğine işaret edildi. 

Tüm bilim insanlarının da ifade ettiği gibi faz 3 sürecinden geçmiş, biyogüvenlik testleri yapılmış ve etkinliği ispatlanmış tüm aşıların halk sağlığı açısından önemine dikkat çekilen kurulda, bu koşulları sağlayan aşıların hızla yapılmasını destekledikleri ve CHP'nin hem aşının temini hem de dağıtımı konusunu yakından takip ettiği belirtildi.

Uzmanlardan ve CHP yöneticilerinden oluşan CHP Kovid-19 Danışma Kurulu'nda şu isimler yer alıyor:

Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Prof. Dr. Atilla Stephan Ataç, Prof. Dr. Özlem Azap Kurt, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, Doç. Dr. Osman Elbek, Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, CHP TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel, CHP PM Üyesi Gaye Usluer, CHP PM Üyesi Aylin Yaman, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP PM Üyesi Murat Emir, TBMM Sağlık Komisyonu CHP Sözcüsü Ali Şeker, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU