Yeni araştırma: 4 aylık kuzgunların bilişsel becerileri yetişkin şempanze ve orangutanlarla aynı seviyede

Uzmanlara göre, kuzgunlar çevresine uyum sağlamak için bu becerileri geliştirmiş

2017'de kuzgunların önceden plan yapabildiği ortaya çıkmıştı (Reuters)

Almanya'dan bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma, 4 ile 16 ay arasındaki kuzgunların, yetişkin şempanze ve orangutanlarla aynı seviyede bilişsel becerilere sahip olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osnabrück Üniversitesi’nden Simone Pika öncülüğündeki bilim insanları, kuzgunların fiziksel dünyayı nasıl anladıkları ve birbirleriyle nasıl etkileşime geçtiğini araştıran testlerle, kuşların bilişsel becerilerini analiz etti.

İncelenen beceriler arasında uzamsal bellek, nesne kalıcılığı, sayıları ve toplamayı anlama, deneyi yapan kişiyle iletişim kurma ve ondan öğrenme yeteneği yer aldı.

Deneyler, insanlar tarafından yetiştirilen 8 kuzgunla, her biri 4, 8, 12 ve 16 aylık olduğunda tekrar tekrar yapıldı. Araştırma sonucunda kuzgunların becerilerinin, 4 ile 16 ay arasında benzer olduğu, yani ilk 4 ayda hızla geliştiği keşfedildi.

Bilim insanları, söz konusu kuşların, ebeveynlerinden giderek daha bağımsız hale geldiğini, ekolojik ve sosyal çevrelerini keşfetmeye başladığını belirtti.

Daily Mail'in haberine göre, görev performansı kuşlar arasında farklılık gösterse de, kuzgunlar genellikle sayıları toplamayı ve anlamayı test eden görevlerde en iyi, uzamsal belleği test eden görevlerde en kötü performansı sergiledi.

Bilim insanları daha sonra,  kuzgunların bilişsel becerilerini, önceki bir çalışmada benzer görevleri tamamlayan 106 şempanze ve 32 orangutanın sonuçlarıyla karşılaştırdı. Uzamsal bellek haricinde, söz konusu kuşların bilişsel becerilerinin bu büyük insansı maymunlara çok benzer olduğu ortaya çıktı.

Ekip, kuşların bu becerileri, hayatta kalma ve üremenin kuzgunlar arasındaki işbirliğiyle ittifaklara bağlı olduğu, sürekli değişen bir çevrede yaşamaya yanıt olarak geliştirdiklerini öne sürdü.

Büyük beyinli bir ötücü kuş türü olan kuzgunlarda fiziksel ve sosyal bilişsel becerilerin nicel ve büyük ölçekli ilk araştırmasını yaptıklarını belirten bilim insanları, sonuçlar hakkında şöyle konuştu:

Kuzgunların yalnızca sosyal anlamda zeki olmadığını, fiziksel dünyayla başa çıkmak için ileri bilişsel beceriler geliştirdiklerini gösteriyor.

Öte yandan uzmanlar, üzerinde çalışılan kuzgunların, tüm türü temsil etmeyebileceği konusunda uyardı.

Çalışma, 10 Aralık'ta saygın bilim dergisi Scientific Reports’ta yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU