Sanofi ve GlaxoSmithKline'ın koronavirüs aşısı yetersiz kaldı

Şirket yöneticileri erteleme kararına rağmen kendilerine güveniyor

Pfizer-BioNTech'in aşısı Birleşik Krallık'la Bahreyn'den sonra Kanada ve ABD'de de onaylandı (AFP)

Fransa merkezli Sanofi ve Britanya merkezli GlaxoSmithKline (GSK), 10 Aralık’ta yaptığı açıklamada, yeterli etkinlik göstermediği gerekçesiyle ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısını 2021’in sonuna kadar ertelediklerini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketler, denemelere katılan 18 ile 49 yaş arasındaki kişilerin bağışıklık tepkisinin güçlendiğini ancak yaşlı yetişkenlerde yeterli bağışıklık tepkisi görülmediğini bildirdi. Bunun muhtemel sebebinin aşıdaki antijen yoğunluğunun yetersizliği olduğunu ifade etti.

DW'nin haberine göre, ABD’deki 11 bölgede 440 sağlıklı yetişkin Faz 1 ve 2 denemelerine katılırken Faz 3 denemelerinin bu ay başlaması planlanıyordu. Erteleme kararıyla birlikte açıklamada Faz 3 yerine 2021 Şubat’ında Faz 2B denemelerine geçileceği belirtildi.

Faz 2B denemelerinde, onaylanmış bir Kovid-19 aşısıyla da kendi aşılarını karşılaştırılacağını bildiren şirketler, veriler olumlu olursa Faz 3 denemelerine 2021'in ikinci çeyreğinde geçeceklerini ekledi. 

Şirketler bu sayede yaşlı yetişkinlerde bağışıklık tepkisini güçlendirebileceklerini düşünüyor. Halk sağlığını fazlasıyla önemsediklerini belirten Sanofi’nin aşı birimi başkanı Thomas Triomphe, sözlerine şöyle devam etti:

Bu yüzden, bugün (10 Aralık) duyurulan gecikmeden dolayı hayal kırıklığı yaşıyoruz. Ancak tüm kararlarımız her zmaan bilim ve veriler ışığında yönlendiriliyor ve yönlendirilecek. İleriye giden yolu belirledik ve kendimize güveniyoruz. Güvenli ve etkili bir Kovid-19 aşısı getirmeye kararlıyız.

GSK Aşı’nın başkanı Roger Connor ise, sonuçların umdukları gibi olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

Önceki deneyimlere ve diğer işbirliklerine dayanarak, GSK’in pandemik adjuvan platformuyla bir Kovid-19 antijeniyle birleştiğinde güçlü bir bağışıklık tepkisi sağlayabileceğinden eminiz. 

Erteleme kararına rağmen, Sanofi ve GSK, 2021’de bir milyar doz aşı üretmeye hazır olmak için üretimi artırdı.

 

Independent Türkçe, DW, France 24

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU