Bakan Koca’dan Çin aşısı açıklaması: Beğenmezsek ödeme yapmayacağız, bu şekilde aşı anlaşması yapabilmiş tek ülkeyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac’la yapılan aşı anlaşmasının detaylarını açıkladı

Çin üretimi Sinovac'ın faz 3 denemeleri Türkiye'de de yapıldı/ Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgınına karşı Çin firması Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısından 50 milyon doz sipariş edildiğini ve yaz mevsimi gelmeden 50 milyon vatandaşı aşılamayı planladıklarını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac’la yapılan anlaşmada ücretsiz iade maddesi olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya aşı hakkında bilgi veren Koca, aşının yüzde 97 etkinlik ağladığının açıklandığını ama asıl önemli olanın bir kaç gün sonra netleşecek olan Türkiye’deki 3. Faz çalışma sonuçları olduğunu söyledi.

Beğenilmezse ücret ödemeden iade edilebilecek

Bakan Koca, aşı temini konusunda Çinli firmayla yapılan anlaşma hakkında ise şu bilgiyi verdi:

“Beğenmezsek ödeme yapmayacağız bu aşıya. Bu şekilde aşı anlaşması yapabilmiş tek ülkeyiz. Siparişimizi verirken bunu anlaşmaya koyduk. Bizdeki sonuçlar yeterince etkin olmaz ise aşıları iade etme ve beş kuruş bile ödememe hakkımız var. Böyle bir anlaşmayı, herhangi bir aşı firması ile yapabilmiş başka ülke yok”

Ya beğenilmezse

Bu açıklama üzerine Bakan Koca’ya “Diyelim ki 3. Faz sonuçları olumsuz çıktı ve beğenmedik. Elimizde başka aşı yok. Tek sepetten çıkacak yumurtalara bağladık kendimizi” diye soran Fatih Altaylı, aldığı yanıta da yazısında şu şekilde yer verdi:

“Haklısınız ama başka sepet de yoktu. Keşke bizim bu aşılar için ne uğraş verdiğimizi vatandaş bilse. Emin olun diğer firmalar ile ilgili görüşmelerimizde geç kalmadık. Ama vermediler ya da bizim istediğimiz sürede veremediler. Pek çok firma ile görüşüldü en başında. Umut veren aşı çalışmalarının hepsiyle. Mesele süre idi. Ne zaman verileceği. İki firma bize süre konusunda istediğimize yakın tarihlerde aşı verebileceğini söyledi o zaman. Biri Sinovac(Çin), diğeri Astra Zeneca/Oxford(İngiltere) erken dönemde aşı temin edebilecek olanlar bunlardı. Astra Zeneca sonuçlarda sorun yaşayınca onlarla anlaşamadık. Ama hala önümüzde o olasılık var. Astra Zenaca hala aşı verebiliriz diyor ve sonuçlar olumlu çıkarsa İngilizlerin Astra Zeneca aşısını da alabiliriz. O kapı hala açık. Üstelik 4 dolar fiyatı ile en ucuz aşı da o. Moderna ise sizin de bildiğiniz gibi ABD dışına satılamayacak ilk dönemde”

Bakan Koca, BioNTech ile de aşı konusunda görüşmelerin yapıldığını ve ilerleyen dönemde 25 milyon doz aşı alınacağını ve fiyatın da yaklaşık olarak Çin’den alınan aşıyla aynı olacağını söyledi.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU