Barış Soydan: Milli Piyango’da KDV sessiz sedasız sıfırlandı

T24 yazarı: Suyun, simidin, ekmeğin KDV'si yüzde 8, bebek bezinin KDV'si yüzde 18 iken, şans oyunlarının KDV'si sessiz sedasız sıfırlanıverdi

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören. (Kolaj: Independent Türkçe)

T24’ün ekonomi yazarı Barış Soydan, Demirören Grubu bünyesinde bulunan Milli Piyango’da Katma Değer Vergisi’nin (KDV) sıfırlandığını söyledi.

Soydan, bugünkü köşe yazısında “Milli Piyango devletteyken şans oyunları yüzde 18 KDV'ye tabiydi. KDV geliri, Milli Piyango'nun faaliyet raporlarında kamuya sağlanan ayrı bir katkı kalemi olarak gösterilirdi” hatırlatması yaptı ve şunları yazdı:

Devlet, Milli Piyango'yu Demirören'e verirken bir de "iyilik" yaptı ve KDV'yi sıfırladı. Yanlış okumadınız, şu anda piyango oyunlarında (Sayısal Loto, On Numara, Kazı Kazan vb.) KDV SIFIR. Suyun, simidin, ekmeğin KDV'si yüzde 8, bebek bezinin KDV'si yüzde 18 iken, şans oyunlarının KDV'si sessiz sedasız SIFIRlanıverdi. Buna neden olarak Türkiye Varlık Fonu'nun KDV'den muaf olması gösterildi. Daha doğrusu Türkiye Varlık Fonu'nun mevcut KDV istisnası Demirören'in lehine yorumlandı.

Soydan yazısında “KDV'nin sıfırlanması, Milli Piyango'nun devlete aktaracağı hasılatın da azalmasına neden oldu. Milli Piyango devletteyken satışların yüzde 42-43'lük kısmını kamuya aktarılıyordu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

T24 yazarının aktardığına göre artık kamuya aktarılacak oran KDV geliri olmadığı için artık yüzde 31,5’e düştü.

Milli Piyango ilk olarak Türkiye Varlık Fonu’na devredilmişti. Piyango daha sonra Demirören Holding iştiraki olan Şans Dijital ve İnteraktif Hizmetler Teknoloji Yatırım AŞ’nin yüzde 51 ve İtalyan Sisal S.p.A’in yüzde 49 katılımıyla kurulan Sisal - Şans Ortak Girişimi’ne satılmıştı.

Önce Varlık Fonu'na, sonra Demirören'e

Milli Piyango İdaresi'nin lisans hakkı; Piyango, Hemen-Kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile benzer şans oyunlarına ilişkin lisans düzenleme hakkı 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti.

Türkiye Varlık Fonu'nun açtığı ihale sonucunda ağustos ayından itibaren 10 yıl boyunca Milli Piyango, Demirören ve İtalyan ortağının Sisal-Şans Ortak Girişimi tarafından işletilecek. Bu satışın ardından Milli Piyango'nun çekilişleriyle ilgili bazı iddialar daha sık gündeme gelmeye başladı. Özellikle bazı CHP'li vekiller şaibe iddalarını Meclis'te dile getirdi.


T24, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU