Diyarbakır'da sit alanında kepçe ile kaçak kazı yapıldı

Diyarbakır Müze Müdürlüğü, tarihi höyüğün inceleme yapılmadan kapatılmasıyla ilgili soruşturma başlattı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Diyarbakır'ın Çınar İlçesine bağlı Aktepe Köyünde bulunan ve insanlık tarihi ile eş değer tutulan Aktepe höyüğünde kaçak kazı yapıldı.  20 metre derinliğinde çukur kazan defineciler sit alanında paletli kepçe ile saatlerce kazı yaptı. Kazı sonrası höyüğün büyük bir bölümü tahribata uğradı.  Diyarbakır Müze Müdürlüğü, tarihi höyüğün inceleme yapılmadan kapatılmasıyla ilgili soruşturma başlattı. Avukat Mehmek Işık, "Höyüğün yarısı tahrip edildi. Üstü kapatıldığı için zararın boyutlarını bilmiyoruz" dedi. 

Nesli tükenmiş beyaz kaplan, su samuru ve tarihiyle bilinen Zerzevan Kalesi ile gündeme gelen Diyarakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Aktepe Köyünde bulunan Aktepe höyüğü yaklaşık 40 yıl önce Diyarbakır Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Müdürlüğünce Arkeolojik Sit alanı olarak tescillendi. Aktepe köyünde bulunan ve insanlık tarihi ile eşit olduğu değerlendirilen tarihi Aktepe höyüğü geçtiğimiz hafta definecilerin talanına uğradı. 

diyarbakır sit alanı 2
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Höyüğün altını üstüne getirdiler

Aktepe köyünde yaşanan olay şöyle gelişti. 12 Kasım tahininde 30 haneli köye içinde paletli kepçenin bulunduğu bir tır geldi. Defineciler gece 11.30 sularında tarihi Aktepe Höyüğünde yaklaşık 8 saatlik bir kazı yaptı. Bu sırada kepçenin çalıştığını duyan köylüler durumu jandarmaya iletti. İddiaya göre, ihbar jandarmaya bildirilmesine rağmen kaçak kazının yapıldığı köye kimse gelmedi. Höyüğün altını üstüne getiren defineciler 20 metre derinliğinde bir çukur açtı. Yapılan kazı sonrası definecilerin höyüğün büyük bir bölümüne zarar verdi. Sabah saatlerinde kaçak kazının yapıldığı alana gelen jandarma ekipleri bir iş makinesi ile açılan çukuru kapattı. 

Savcılık soruşturma açtı

Kaçak kazı olayını yakından takip eden Şeyh Abdurranman Aktepe'nin torunu avukat Mehmet Işık, aile olarak kaçak kazı girişiminin takipçisi olacaklarını söyledi. Konuyla ilgili Indıpendent Türkçe'ye konuşan Işık, "Defineciler gece kepçe ile köye gelip 8 saatlik bir kazı yapıyor. Bu durumu gören bazı köylüler durumu jandarmaya bildiriyor. Jandarma ekipleri sabah saatlerinde açılan höyüğü kapatıyor. İnceleme yapılmadan çukurun kapatılması hem delillerin hem de arkeolojik hasar tespitinin yapılmamasına neden oldu. Bu durumu savcılığa illettik. Savcılık soruşturma açtı. Aile olarak soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

diyarbakır sit alanı 1
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Höyükten neyin götürüldüğü bilinmiyor

Sorumluların bulunması için her türlü hukuku mücadeleyi vereceğini belirten avukat Işık, "Paletli kepçe köye tırla getirildi. Köyün ortasından koca tır girecek ve bunu kimse görmeyecek. 5 bin metrekarelik höyükte yaklaşık 20 metre bir kazı yapılmış. Höyüğün yarısı tahrip edildi. Tahrip edilen kısımda nelerin götürüldüğünü bilmiyoruz. Savcı olayı layıkıyla soruşturuyor. Kazının paletli kepçe ile yapılması düşündürücüdür. Yarım metrelik bir çukur kazıldığında bile onlarca kişinin ifadesine başvurulur. Ancak bu paletli kepçe nasıl geldi, kimler getirdi, kullanıcısı kim belli değil. Ancak bunun tespiti zor değil. Köylüler başına belaya sokmamak için konuşmuyor olabilir. Sayın valimiz de bu konuda hassas. Tek isteğimiz bu olayın üstüne gidilmesi ve sorumluların bulunması" şeklinde konuştu. 

Kurtarma kazısı yapabiliriz

Diyarbakır Müze Müdürlüğü yetkilileri ise, Çınar İlçesi'nde bulunan Aktepe Höyüğünün önemli bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen Müze Müdürlüğü yetkilisi, "Höyüğün M.Ö. inşa edildiğini düşünüyoruz. Ne yazık ki bu tarihi yapıda kaçak kazı yapıldı. Olayı duyar duymaz bölgeye giderek inceleme yaptık. Büyük bir tahribatın olduğunu söyleyebilirim. Ancak höyük kapatıldığı için neyin götürüldüğünü, neyin götürülmediğini bilmiyoruz. Bununla ilgili Müdürlüğümüz bir soruşturma başlattı. Soruşturmaya göre höyükte bir kurtarma kazısı yapabiliriz. Yapılacak kazı sonrası tahribatın boyutları ortaya çıkar" ifadelerini kullandı. 

diyarbakır sit alan 4
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Çınar tarih açısından önemli bir yere sahip

Orta Doğunun en kadim şehirlerinden biri olan Çınar İlçesi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Milattan Önce 3000 yıllardan itibaren Huriler, Mittaniler ve Asurluların egemenliğinde yaşamış daha sonra Medler, Persler ve Makedonların egemenliğine girmiştir.  

Aktepe Höyüğü: Aktepe Köyündedir. Pornak,Tavşantepe ve İntirtepe Höyüklerine benzemektedir. Höyük hakkında kesin bir bilgi yoktur. Höyük Diyarbakır Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Müdürlüğünce Arkeolojik Sit alanı olarak tescili yapılmıştır. Pornak, Tavşantepe, İncirtepe ve Aktepe Höyükleri aynı hizada olduklarından eskiden haberleşme aracı olarak ta kullanıldığı düşünülebilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU