“Kovulmuş ombudsman eleştirmeye devam edecek”

Hürriyet’in eski okur temsilcisi Faruk Bildirici kendi internet sitesinde medya ombudsmanlığı yapacağını bu sözlerle duyurdu

Hürriyet gazetesinin Demirören Grubu’na geçmesinin ardından birçok gazeteciyle birlikte 27 yıldır gazetede çalışan Faruk Bildirici de Hürriyet’ten “Bu limanda dalgalar çok yükseldi” diyerek ayrılmıştı. 

Bildirici son 9 yıldır da Hürriyet’te okur temsilciliği görevini yürütüyordu. Bildirici okur temsilciliği görevini artık kendi internet sitesinde ve bütün medya için yapacağını açıkladı.

“Türkiye medyasına evrensel gazetecilik ilkelerini hatırlatacak bir okur temsilcisine, daha doğrusu ombudsmana gereksinimi olduğuna tanıklık ettim. Habercilik devam ettiğine göre okur temsilcisi de (Ombudsman) olmalı.”

Medyanın bu hali sürdürülebilir olmaktan çıktı” diyen Bildirici şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de siyasi iktidar ve güç odakları tarafından kontrol edilen medya haber, bilgi vermiyor artık. Ülkemizdeki gazetecilik açığı gizlenebilir olmaktan çıktı. Dahası salt gazeteciler ve medya açısından değil, okur ve izleyiciler açısından da gerekli medya ombudsmanlığı. Doğru gazeteciliğin ne olduğunu bildikleri oranda gazetecilik yanlışlarına karşı çıkabilir, haber alma haklarını savunabilirler.”

Bildirici “Eskiden sadece Hürriyet’teki etik ihlallere değinebiliyordum, artık bu sınır kalktı, medya kuruluşlarının tamamı kapsama alanımda” ifadelerini kullandı. Yeni yeni işinin avantajlarını da şöyle anlattı:

“Artık bir gazete çatısı altında değilim. Gazetecilik yaşamımda ilk kez sadece kendi adıma konuşup yazabileceğim. Yazdıklarım bir tek beni bağlayacak. Gazetenin sahibinin beklentileri, gazete yöneticilerinin istekleri, gazetenin yayın politikaları engeline takılma riskim kalmadı. Kimse müdahale de edemeyecek yazdıklarıma.”

Bildirici’nin yazısının tamamına şu linkten ulaşılabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Faruk Bildirici kimdir?

1956 yılında Gaziantep’te doğan Faruk Bildirici Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe, Haziran 1980'de Cumhuriyet'te başladı. 12 Eylül döneminde sıkıyönetim ve eğitim muhabirliği, 1983 seçimlerinden sonra da Başbakanlık, ANAP ve parlamento muhabirliği yaptı. Bir süre haber müdürlüğü görevinde bulunduğu Cumhuriyet'ten, Nisan 1992'de ayrıldı.

Sabah gazetesinde beş ay süren parlamento muhabirliğinden sonra Ekim 1992'de Hürriyet'e geçti. Yaklaşık beş yıl Hürriyet Ankara Büro Şefi olarak görev yaptı. Bir süre yine Hürriyet'te araştırmacı-yazar olarak çalıştı. 1998'de çıkan Gizli Kulaklar Ülkesi adlı ilk kitabı öncesinde Hürriyet gazetesinde Telekulak dosyası adlı bir yazı dizisi hazırladı. Bu dizide ilk kez kullandığı telekulak sözcüğü, daha sonraki yıllarda Türkiye'de gizli telefon dinlemelerini anlatan popüler bir kavram haline geldi. 2002'de Hürriyet gazetesi Ankarara Temsilci Yardımcılığı görevine getirildi. Aynı yıl Tempo dergisinde Kırlangıç Yuvası adlı köşede yazdı.

19 Nisan 2010 tarihinden itibaren de Hürriyet gazetesinin Okur Temsilciliği (ombudsman) görevini üstlendi. 20014-2015 yıllarında da Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde "Parlamento muhabirliği" dersleri verdi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU