Şentop'tan Fransa Milli Meclisi'ne "Dağlık Karabağ" tepkisi: Ciddi bir muhatap olma vasfını kaybetmiştir

Fransa Milli Meclisi'nin "Dağlık Karabağ" ile ilgili aldığı karara tepki gösteren Şentop, "Yukarı Karabağ’ı devlet olarak tanıma kararı alan bir parlamento ancak Fransız masallarında yer bulabilir" dedi

Fransa Ulusal Meclisi/ Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Fransa Ulusal Meclisi'nin hükümete, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıması çağrısında bulunan kararı onaylamasına tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yapan Şentop,“Devlet olarak tanınmak bu kadar kolaysa, devlet olmaktan çıkmak da böyle kolay olmalı" dedi.

Fransa Milli Meclisi'nin, parlamento olarak ciddi bir muhatap olma vasfını kaybettiğini savunan Şentop, "Bir devlet veya bir kurum, tarihi ve hukuki gerçekliklerden kopar, sadece temelsiz hisler ile kararlar verirse oyun dışı kalır; sözü ve kararı ciddiye alınmaz hale gelir" dedi.

Şentop şöyle devam etti:

Kişinin hukuki ehliyeti ile gerçekliğin farkında olması arasında bir ilişki vardır. Gerçeklik konusunda farkındalık belli ölçüde azaldığı takdirde, hukuki bakımdan ehliyet kaybı ortaya çıkar. Siyasetçilerin söz ve kararlarıyla gerçeklik arasındaki ilişki de böyledir: Gerçeklikten kopuş siyasi ehliyeti tartışmalı kılar.

"Ancak Fransız masallarında yer bulabilir"

"Fransa’nın çok gürültü çıkartmasına rağmen uluslararası alanda gittikçe etkisizleşmesi bu gerçeklikten kopuk tutumlarını sürdürmesinden kaynaklanmaktadır" diyen Şentop şöyle devam etti:

Ermenistan dahil dünyada hiçbir devletin tanımadığı, tanınması iddiasının Ermenistan tarafından dile bile getirmediği Yukarı Karabağ’ı devlet olarak tanıma kararı alan bir parlamento ancak Fransız masallarında yer bulabilir.

Fransa Hükümetinin de uluslararası hukuka göre, Azerbaycan’a ait olduğunu ikrar ve kabul ettiği toprakları bağımsız bir devlet olarak tanıma kararı alan parlamenterler ancak birer komedyen olarak iş görebilir. 

Şentop ayrıca, "Fransa Hükümetini ciddiyete davet ediyor, Fransız halkının aklı selimine güveniyoruz; bu absürt kararı kaale almayacaklarına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Fransa'da Senato'dan sonra Ulusal Meclis de, hükümete, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni" tanıması çağrısında bulunan kararı onaylamıştı.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Meclis Genel Kurulu’ndaki oylama öncesi yaptığı konuşmada Fransa’nın Minsk Grubu’ndaki arabulucu rolünün tehlikeye atılmaması adına hükümetin bu karara karşı olduğunu açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU