Kanada Başbakanı Trudeau, Hint çiftçilerin kitlesel eylemine destek verdi: Çok kaygılıyız

Pencap ve Haryana eyaletlerinden en az 300 bin çiftçi başkente doğru ilerlerken, güvenlik güçlerinin zaman zaman sert müdahalelere varan uygulamaları tepki çekiyor

Talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerine devam etme sözü veren tarım işçileri, "Bizler çiftçiyiz, terörist değil" yazılı pankart açtı (AP)

Hindistan'da yeni tarım kanunlarını protesto eden çiftçilerin yaklaşık iki aydır süren kitlesel eylemi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun müdahil olmasıyla uluslararası bir boyut kazandı.

Hint çiftçilere destek veren Trudeau videolu mesajında, "Durum çok endişe verici. Hepimiz aileler ve arkadaşlar için endişeliyiz ve bu birçokları için bir gerçektir. Hatırlatmama izin verin. Kanada her zaman barışçıl protestocuların haklarını savunacaktır. Endişelerimizi Hint yetkililere bildirdik" ifadelerini kullandı.

The Week dergisinin haberine göre, Kanada'nın Sih Savunma Bakanı Harjit Singh Sajjan da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Hindistan'da barışçıl protestoculara gaddarca davranıldığına dair haberler çok rahatsız edici. Seçmenlerimin çoğunun orada ailesi var ve sevdiklerinin güvenliği konusunda endişeliler. Sağlıklı demokrasiler barışçıl protestolara izin verir. Bu müdahalelere dahil olanları bu temel hakkı korumaya davet ediyorum" dedi.
 


Bu arada Trudeau'nun videolu mesajını paylaşan Hindistan Pencap Ekta Partisi (PEP) Başkanı Sukhpal Singh Khaira, Hint çiftçilerin yaşadıklarına dair Kanada liderinin desteğini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek iktidarı bu kesimin meşru taleplerini kabul etmeye çağırdı.

Muhalefetten çağrı: "Kibri bırakıp bu insanlara haklarını verin"

Kongre Partisi lideri Rahul Gandi de hükümetten protestocu çiftçilere haklarını vermek için kendine gelmesini ve "kibirden" kurtulmasını istedi.

Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarda, ülkedeki herkesin sıkı çalışmalarından dolayı çiftçilere borçlu olduğunu ve söz konusu borcun bu kişilere adalet sağlanarak ödeneceğini belirten Gandi şunları söyledi:

Gıda üreticileri yollarda, tarlalarda protesto için oturuyor, televizyonda konuşmalar yapılıyor. Hepimiz çiftçilerin emeklerine borçluyuz. Bu borç, onlara kötü muamelede bulunarak, bu kişileri coplarla döverek ya da göz yaşartıcı gaz sıkarak değil, sadece adalet ve haklarını vererek kapanacaktır. Uyanın ve kibir kürsüsünden inin, çiftçilerin haklarını vermeyi düşünün.

Çoğunluğu Pencap ve Haryana'dan çiftçiler, merkezi hükümetin yeni tarım yasalarına karşı ulusal başkent Yeni Delhi'nin Singhu, Tikri ve Gazipur sınırlarında eylemler düzenliyor.
 

Reuters.JPG
Eyleme çiftçilerin bazıları yürüyerek bazıları da traktörleriyle katılıyor (Reuters)


Guardian'ın protestolara dair son haberine göre başkente doğru yürüyüşe geçen yüz binlerce çiftçi, kurdukları büyük kamplarla kente girişleri engelliyor.

Sayılarının 300 bini aştığı belirtilen çiftçilerin kimi yürüyerek kimi de traktörlerinin tepesinde bu kitlesel eylemde yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyleme katılan Haryanalı çiftçi Ratam Mann Singh, "Delhi sınırına doğru yapılan bu protestoya katıldım çünkü merkezi hükümet herhangi bir istişarede bulunmadan bu yeni yasalarla çiftçilere ihanet ediyor" dedi.

Tepkilerin odağındaki Hindistan Başbakanı Narendra Modi, çiftçilerin muhalefet partileri tarafından yanlış yönlendirildiğini savunurken, yeni tarım kanunlarına itiraz eden tarım çalışanlarının sorunlarını çözecekleri vaadinde bulunmuştu.

Çiftçiler, yeni tarım yasalarının, kazançlarını azaltmasından ve aracı şirketlere daha fazla yetki tanışmasından endişe duyuyor.

Modi hükümetiyse, parlamentoda eylül ayında kabul edilen yeni yasaların çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak ve özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik ederek tarım sektöründe reform amacı taşıdığını savunuyor.

Çiftçilik Hindistan'ın en büyük iş kollarından birini oluşturuyor ve nüfusun yüzde 40'tan fazlası tarım sektöründe çalışıyor.

Rakamlara bakıldığında ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019 yıllarında 20 bin 638 çiftçinin çeşitli sebeplerle intihar ettiği ifade ediliyor.


Independent Türkçe, The Week, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU