Türkan Elçi'den ölüm yıldönümünde Tahir Elçi'ye ağıt: Hewar

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 5. ölüm yıldönümünde eşi Türkan Elçi'nin sözlerini yazıp bestelediği şarkıyı Kardeş Türküler seslendirdi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015'te Diyarbakır'da Dört Ayaklı Minare'nin önünde basın açıklaması yaptıktan sonra sokakta çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cinayetin beşinci yıldönümünde Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin sözlerini yazıp bestelediği şarkıyı Kardeş Türküler seslendirdi, şarkının klibini Ümit Kıvanç hazırladı.

“Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı”

Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili olarak açılan davanın görülmesine geçtiğimiz ekim ayında Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

İlk duruşmaya stajyer avukat olarak katılan “acının aklımla oynamasına müsaade edersem devam edemem” diyen Türkan Elçi, Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’a verdiği röportajda kocası için yazdığı “Hewar” şiirinin öyküsünü anlattı.

Hewar türküsünde dengbêjlerin ve çocukluğunda duyduğu şarkıların etkisinin olabileceğini söyleyen Türkan Elçi, rüyalarını artık Türkçe gördüğünü ve 2015’te öldürülen kocası Tahir Elçi’nin kendisiyle rüyalarında hiç konuşmadığını söyledi.

Elçi, İrfan Aktan’a şöyle konuştu:

“Tahir’in katledilişinin üzerinden beş yıl geçti. İlk zamanlardaki rüyalarım tamamıyla Tahir’in eve dönüşüyle ilgiliydi. Rüyalarımda sürekli eve dönerdi Tahir. Bahçe kapısından içeri girdiğinde, en çok suskun hâli dikkatimi çekerdi. Tahir hiçbir rüyamda benimle konuşmadı. Acaba bütün ölüler mi küserek gidiyor, yoksa ölülerin sesi mi kesiliyor? Tahir benim rüyalarıma hep suskun girip çıktı. Zamanla rüyalarım azaldı ve bitti. Çok kötü ruh haliyle yataktan fırlayıp kalktığım ama rüyalarımı hatırlayamadığım zamanlara geldim. Bu da büyük ihtimalle iyiye işaret değil”

 

Independent Türkçe, Agos, Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU