Trump, idam mangaları dahil düzinelerce son dakika politika değişikliğini kabul ettirmeye çalışıyor

Joe Biden'ın Beyaz Saray'a girişi öncesindeki haftalarda 5 federal idam daha planlanıyor

Başkan Trump, ocakta koltuğu seçimi kazanan Joe Biden'a devredecek (Reuters)

ProPublica'nın haberine göre Donald Trump, ocakta Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce, federal infazlarda idam mangaları ve elektrikle infaz dahil yönetim çapında çok sayıda politika değişikliği için hızlı bir yetki arayışına girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanlığı ağustosta resmi gazetede bir kural değişimi önerisi yayımladı. Bu ay bir Beyaz Saray değerlendirmesini açıkladı ve Başkan görevden ayrılmadan önce bu politikayı onaylayabilir.

Yargıçlar tarafından farklı bir yöntemle ölüm emredilmediği sürece federal infazlar genellikle ölümcül enjeksiyonla gerçekleştiriliyor.

Önerilen kural değişikliğine göre yönetim, "idam mangası ve elektrikle ölümün Sekizinci Anayasa Değişikliği kapsamındaki zalim ve olağandışı cezalandırma yasağını ihlal etmediğini" öne sürüyor.

Öneride şunlar savunuluyor:

ABD Yüksek Mahkemesi'nde ölümcül enjeksiyonla infaza karşı Sekizinci Anayasa Değişikliğini içeren son dönemdeki davalarda, nitrojen hipoksi ve idam mangasıyla infazlar, mahkumların kendileri tarafından da, özellikle daha az acı riski taşıdığı belirtilen metotlar olmaları sebebiyle kullanılabilecek, hatta kullanılması gereken potansiyel infaz metodu alternatifleri olarak tanımlanmıştır.

Bu kuralın uygulamaya konulması pek olası değil. Başkan seçilen Joe Biden, ölüm cezasını desteklemiyor ve ağır ceza mahkumiyetlerinde idam cezasını kaldırmaya ve Adalet Bakanı William Barr'ın geçen sene yemin ettikten sonra agresif biçimde savunduğu federal infazları durdurmaya çalışabileceğinin işaretini verdi.

Federal infazlar, geri dönüşlerine giden yolu açan ihtilaflı bir Yüksek Mahkeme kararının ardından 17 yıl sonra ilk kez temmuzda yeniden başladı. 1996'da Arkansas'ta üç kişilik bir aileyi öldürmekten hüküm giyen Daniel Lee, Indiana'da idam edildi. Öldürülmesinde hazır bulanan Associated Press muhabiri, Lee'nin son sözlerinin "Masum bir adamı öldürüyorsunuz" olduğunu söyledi.
 


Orlando Cordia Hall 19 Kasım'da idam edildi. Trump yönetiminin kalan haftalarında federal yönetim 5 kişiyi daha öldürecek: Brandon Bernard, Alfred Bourgeois, Dustin Higgins, Corey Johnson ve onlarca yıl sonra idam edilecek ilk federal kadın mahkum olan Lisa Montgomery.

ProPublica, önceki 4 yönetimin gerçekleştirdiği 35-40 değişikliğe benzer olarak, Başkan Trump'ın da gelecek haftalarda 36 büyük kural değişikliğini tamamlamayı planladığını belirtiyor. Bunlar, Seçim Günü sonrası ve yeni Başkan göreve başlamadan önceki topal ördek döneminde gerçekleştirilen "gece yarısı düzenlemeleri" olarak adlandırılıyor.

2017'de Cumhuriyetçi parlamenterler Kongre İnceleme Yasasını kullanarak Barack Obama'nın bir dizi kural değişikliğini bertaraf etmişti. Cumhuriyetçi Parti Senato'daki kontrolünü sürdürürse, Demokratlar bu yasayı uygulayamayabilir.

Demokratların, yürütme makamında bir Demokratın yanı sıra Kongre'nin iki kanadında da çoğunluk kazanıp kazanmayacağı, Georgia'daki iki hayati iki turlu seçiminin sonucuna bağlı.

Aksi takdirde, Trump'un bu kural değişikliklerini tamamlama yönündeki acelesi, Biden yönetimi için neredeyse kesin engeller teşkil edecek muhafazakar politika önerilerini ileriye taşıyacaktır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU