Birleşik Krallık'ta Wikipedia verileriyle koronavirüs tahmini yapıldığı ortaya çıktı

Danışma kurulunda salgının ilk döneminde insan koronavirüsü uzmanı da yokmuş

Hükümet yetkileri, BK Başbakanı Johnson'ın SAGE ve diğer bilim insanlarından sık sık tavsiye aldığını ve almaya devam edeceğini söyledi (AFP)

Birleşik Krallık’ta (BK) hükümetin bilimsel danışma kurulu olan Acil Durumlar Bilimsel Danışma Grubu’nun, (SAGE), Kovid-19 salgınının geçen bahar mevsimindeki döneminde Wikipedia verilerini kullandığı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SAGE’nin altbirimlerinden Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling’in (Modelleme üzerine Bilimsel Pandemik Influenza Grubu - SPI-M) başkan yardımcısı ve Manchester Üniversitesi  profesörü Ian Hall, BBC’nin yayımladığı belgeselde şöyle konuştu:

Toplum, salgının başlarında veri almak için Wikipedia’yı kullanmamıza şaşırabilir. Ancak, erişebildiğimiz halka açık tek veri gerçekten buydu.

Wikipedia, herkesin erişebildiği ve içinde değişiklik yapabildiği çevrimiçi bir ansiklopedi. Daily Mail'in haberine göre, Oxford Üniversitesi Profesörü Carl Heneghan, modelleme için Wikipedia verilerinin kullanmasının kabul edilemez olduğunu, kesinlikle doğrulanmış verilerin kullanılması gerektiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Herhangi bir bilim insanının, Wikipedia’ya güvenmesini hayal edemiyorum. Verilerin sağlam olması son derece önemli. Bu durum, hazırlıksızlığımızı yansıtıyor. SAGE verilere erişemiyorsa, yurtdışındaki yetkililerle temasa geçmeleri gerekirdi.

SAGE, nisanda gerçekleşen pikin haziranda yaşanacağını öngörmüştü.

SPI-M’in bir başka üyesi Profesör Mark Jit, Wikipedia verilerinin yanı sıra Çin ve İtalya’nın kuzeyindeki hastaneye yatan hasta sayısını, tahminlerde bulunmak için kullandıklarını söyledi.

BBC'nin belgeselinde, SAGE’de ilkbaharın başlarında insan koronavirüsü üzerine uzman hiç kimsenin olmadığı da ortaya çıktı.

SAGE’nin başka bir alt grubu Yeni ve Yükselen Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu üyesi ve Liverpool Üniversitesi profesörü Calum Semple, birimdeki birçok kişinin SARS ve MERS üzerine okumalar yaptığını ancak insan koronavirüsü üzerine odaklanmış kimse olmadığını söyledi.

Bristol Üniversitesi’nden Profesör David Matthews ise, 30 senedir virüsler üzerine çalıştığını, ekibinin BK’de insan koronavirüslerini inceleyen tek ekip olduğunu ancak kimsenin kendisiyle iletişime geçmediğini belirtti ve ekledi:

Hükümetten birisinin ‘Şu anda muhafaza tesisi olan ve tehlikeli insan koronavirüsleri üzerine çalışan var mı?’ demesini beklerdim. Ancak bu yaşanmadı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU