Aşı için gerekli olan -70 derece soğuk odalara İSİB talip: Biz karşılayabiliriz

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, sektörün Sağlık Bakanlığı tarafından ihtiyaç duyulduğu takdirde aşı için gerekli olan -70 derece soğuk oda ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi

Kovid-19 için geliştirilen aşıların saklamalr koşulları -20 derece ile -70 derece arasında değişiyor / Fotoğraf: AFP

İklimlendirme sektörünün koronavirüs aşısının muhafaza edilmesi için gerekli olan -70 derecelik soğutma sistemlerini karşılayabildiğini açıklayan İklimlendirme Sanayii İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, bahar aylarında İstanbul’da yapılan pandemi hastanelerinin hijyenik klima sistemlerini iki ay gibi kısa bir sürede sektör firmaları tarafından üretim ve mekanik montajlarının tamamlandığını dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’e konuşan Şanal, “Ülkemizde soğuk zincir konusunda yerli sanayimiz gelişmiş durumda. -70 derecede muhafaza odası (soğuk oda) üretimi yapan üreticilerimiz mevcut. Aynı zamanda aşıların iç lojistik esnasında muhafazasına yönelik olarak araç üstü sistemler de yerli sanayimiz tarafından rahatlıkla yapılabilir. Bu tür aşı muhafaza yerlerinin saklama şartları özel koşullar gerektiği için sistemlerin özel tasarımı gerekiyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından ihtiyaç belirlemesi yapılır ise sektörün soğuk muhafaza konusunda üretim yapan firmalar sağlık sektörünün ihtiyacını karşılayabilir” dedi.

Aşıların saklama koşulları değişiyor

Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in koronavirüse karşı geliştirilen ve yüzde 95 oranında başarılı olduğu açıklanan aşının eksi 75 derecede ultra soğuk depolanması gerekiyor. Aşı buzdolabında ise beş gün saklanabiliyor.

Moderna'nın aşısı ise eksi 20 derecede altı aya kadar stabil kalıyor ve standart bir buzdolabında bir aya kadar saklanabiliyor.

Kaç doz aşı alınacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni geliştirilen koronavirüs aşısı ile ilgili "Pfizer bize 1 milyona yakın aşı verebilecek. Yıl içinde 25 milyona kadar olabileceği şeklinde görüşmelerimiz var. Bu yıl 2,3 milyon grip aşısı aldık, bugüne kadar 600 bin kişiye yaptık" açıklamasında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Dünya

 

DAHA FAZLA HABER OKU