Prof. Müftüoğlu’ndan Erdoğan’ın danışmanına tepki: Çakma sağlıkçı!

“Ayıptır, yazıktır! Yapmayın, etmeyin, bilimi bu kadar küçümsemeyin”

Fotoğraf: YouTube

İç hastalıkları uzmanı Prof. Osman Müftüoğlu, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ‘adaçayı-ebegümeci’ karışımı ile gargara yapılmasını öneren Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na tepki gösterdi.

Müftüoğlu, Hürriyet’te kaleme aldığı yazıda Prof. Saraçoğlu’nun herhangi bir tıp eğitimi almadığını hatırlattı.

Hürriyet yazarının yazısının ilgili kısmı şöyle:

Tarihimizin en büyük ve en ciddi sağlık tehditlerinden biriyle karşı karşıyayız. Üstelik tehdit uzadıkça uzuyor, ekonomik ve sosyal boyutlar da kazanıyor. Böyle bir durumda her zaman olduğu gibi, tabirimi hoş görün, “eften püften” çözümler sunan, bu büyük salgına “kelle paça, sarmısak-soğan” ile çözüm arayan sözde sağlıkçılar olabiliyor. Bu sözde sağlıkçılara şimdi de yolu herhangi bir tıp fakültesinin önünden bile geçmeyen “unvanlı” ve “aklı evvel” bir çakma sağlıkçı daha eklendi. O çakma sağlıkçı, şimdi de bize bu büyük salgını “ADAÇAYI-EBEGÜMECİ otu çayı” içerek savuşturabileceğimizi söylüyor. Ayıptır, yazıktır! Yapmayın, etmeyin, bilimi bu kadar küçümsemeyin! Konumuz, sorunumuz pandemi gibi ciddi ve hayati bir problemdir. Gelin böyle mühim konularda bari topa bir de siz girmeyin.

Osman Müftüoğlu'nun söz konusu öneriyle ilgili görüşleri bugün bir diğer Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'ın köşesinde de yer aldı. Soybaş'ın aktardığına göre Müftüoğlu şunları da söyledi:

Ağız gargaralarının mekanik olarak fayda sağlayacağı kanaatindeyim. Cardiff Üniversitesi’nin araştırmasında söz edilen maddenin ciddi bir ağız içi dezenfeksiyonu sağladığı kesin. Eğer yüzde 0.07 oranında setilpiridinyum klorür içeren bir gargara, günde 3 defa 30 saniye kullanılırsa, sadece ağız hijyeni değil, COVID-19’la mücadele açısından da işe yarayabileceğini öngörüyorum.

 

Hürriyet Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU