Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'ndan ortak açıklama: Yeni anayasaya ihtiyaç var

Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu ortak açıklamalarında yeni anayasa ihtiyacını dile getirdi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’ni ziyaret ederek partisi’nin 9 Kasım’da kamuoyuna sunduğu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ne ilişkin Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve kurmaylarına bilgi verdi.

İki lider toplantı sonrasında kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Alaattin Çakıcı'nın tehdidine ilişkin ilk kez konuşan Kılıçdaroğlu,"Ben Erdoğan'ı eleştiriyorum Bahçeli cevap veriyor, Bahçeli'yi eleştiriyorum yer altı dünyasının bir lideri cevap veriyor. Türkiye'nin geldiği hale bakın" diye konuştu

Kııçdaroğlu açıklamasaına şöyle devam etti:

Bana cevap verecek olan Sayın Bahçeli'dir veya onun arkadaşlarıdır. Aralarındaki ilişki nedir onu bilmiyoruz ama ciddiye alınacak bir olay değil. Hiç kimse unutmasın, bizim ruhumuzu oluşturan temel öge Kuvayı Milliye'dir. Çakalların bulunduğu yerde hiç kimse bize bir şey söyleyemez. 

 

"Bunun sorumlusu iktidar olur"

Davutoğlu da Çakıcı’nın tehditlerine ilişkin soruyu "Burada Sayın Genel Başkan'ın tepki vermesine gerek olmaksızın, başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere 'bu ülkenin yöentiminden biz sorumluyuz kimse hele hele bir siyasi lideri tehdit edilemez' denebilmesi lazım. Bu denmediği için bugün problem var. Reformlardan bahsediLdiği günlerde eğer bi siyasi parti lideri açık şekilde tehdit ediliyorsa, öbür tarafta da toplum ayrıştırılıyorsa bunun sorumlusu iktidar olur" diye yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Anayasa taslağı" tartışmaları

Kılıçdaroğlu dört partinin bir araya gelerek anayasa taslağı çalışması yaptığı iddiasına şu ifadelerle yanıt verdi:

Az önce sayın genel başkan arkadaşlarıyla beraber güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili yaptığı çalışmayı bütün siyasi partilere vereceğini söyledi. Bu ülkenin yeni bir anayasa ihtiyacı var mı, var. Bütün bunları neyle sağlayacağız? Omurgası güçlü bir anayasa ile. Allah aşkına bu tartışmaların sebebi ne? O konuşmada söylüyorum, Millet İttifakı olarak bir araya geldik, ilkeleri belirledik. Anayasa çalışması yaptınız mı? Yapmadık arkadaşlar yapsaydık elimizde bir metin olurdu değil mi? Bu neden bu kadar tartışılıyor? Bütün bunları bir tarafa yatarak demokrasinin önünü tıkamak için baskı rejimini yasallaştırmak için her şeyi yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkeye güçlü bir parlamenter sistem getirmeye bu ülkenin insanı kararlı.

"Vesayeti artıran melez modeliyle Türkiye'nin bir yere gidemeyeceği aşikardır"

Davutoğlu ise, "Hem iadeyi ziyaret hem de 9 Kasım'da yetkin bir heyet tarafından hazırlanan güçlendirilmiş parlamenter sistem önerimizi paylaşmak üzere randevu talep etmiştik. Son yaşadığımız gelişmeler meselelerin kişilerle değil, sistemle ilgili bir problemle karşı karşıya kaldığımızı ortaya koymuştur. İktidar başta olmak üzere gerçeklerle yüzleşmek zorundayız. Türkiye'nin yenin bir anayasaya, güçlendirilmiş parlamenter sisteme ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Geçmişte 1924 anaysasının çoğunlukçu modeli, 1961'in vesayet modeli, 1982 anayasasının vesayeti artıran melez modeliyle Türkiye'nin bir yere gidemeyeceği aşikardır. Ama bu problemleri aşmak iddiasıyla getirilen cumhurbaşkanlığı sistemi iki buçuk yıllık uygulamasıyla kurumların kurumsal akıllarını tahrip etmiştir, nepotizmi yaygınlaştırmış, kişiselleşmiş bir iktidar anlayışını Türkiye'de hakim kılmıştır bunun da sonuçlarını gördük.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU