Beyaz Saray Sözcüsü'nden yanıltıcı açıklama: "Washington'daki gösteriye bir milyonu aşkın kişi katıldı"

Açıklama, yönetimin 2017'de, yapılmış en büyük göreve başlama töreni diyerek "alternatif gerçekleri" kullanmasına benziyor

Protestolarda Trump destekçileri de saldırıya uğradı (AP)

Trump yönetimi, kalabalığın büyüklüğüyle ilgili yalan söyleyerek Oval Ofis'i, geldiği gün yaptığı gibi terk ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayısta Amerikalılara "asla" yalan söylemeyeceğine açık açık söz veren Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, cumartesi günü başkana destek amacıyla düzenlenen Million MAGA March'ın (Milyon Amerika'yı Yeniden Büyük Yap Yürüyüşü) adına uygun biçimde gerçekleştiğini ifade eden yanıltıcı bir tweet attı.

 

 

The Washington Post ise, birkaç bin kişinin katılmasının daha muhtemel olduğunu tahmin ediyor.

Sözcünün yorumları, Trump yönetiminin Oval Ofis'teki ilk faaliyetlerinden biri olan 2017'de ABD Başkanının o zamana kadarki en kalabalık göreve başlama törenini gerçekleştirdiğini öne süren ve doğru olmayan "alternatif gerçeklerin" neredeyse tamı tamına tekrarı.

İnternet üzerinden yorum yapanlar, kısa süre içerisinde McEnany'nin şüpheli iddialarını eleştirmeye başladı.

 

 

Başka kullanıcılarsa, kısmen başkana karşı da bir protesto olan ve Washington'da düzenlenen 2017 Kadın Yürüyüşü'nün 500 bine yaklaşan tahminlerle çok daha fazla kişi topladığına dikkat çekti.

1995'te Washington'da düzenlenen ve siyahileri birlik olmaya çağıran orijinal Million Man March (1 Milyon Adam Yürüyüşü) bile, tahminler farklılık göstermesine rağmen bir milyon kişi toplayamamış olabilir. 

Etkinlik, ne kadar kişinin katılmış olduğu dışında başka nedenlerle de göze çarpıyor. Gösteriler, başkanın seçimi kazandığı ancak Demokratların geniş çaplı bir sahtekarlığı bulunduğu yönünde hala devam eden hatalı iddiasını desteklemek için gerçekleştiriliyor ve "Proud Boys" (Gururlu Çocuklar) gibi şiddet yanlısı sağcı gruplar katılımcılar arasında yer alıyor.

 

 

ABD Başkanıysa protestolardan "memnun edici" olarak bahsetti ve cumartesi günkü yürüyüşte, destekçilerin tezahüratları arasında aracıyla geçiş yaptı. 

Gösterilerde şimdiye kadar münferit şiddet olayları gerçekleşti. Bunlardan birinde, bir Trump destekçisi, karşıt göstericilere Trump bayrağı saplamaya çalışırken başka bir Trump hayranı, bir protestocuya kendi döviziyle vurdu.

Göstericiler arasındaki çatışmalar cuma başlarken birisi fiziksel zarar verme tehditleri ve bir diğeri polis memuruna saldırmaktan en az iki kişi gözaltına alındı.

Bu, mevcut başkanın, yeni seçilmiş başkan Biden'in seçim zaferini kabul etmemeyi sürdürmesi nedeniyle gruplar arasında patlak veren son olay oldu. ABD Başkanın eski Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly, bu durumun ABD'nin güvenliğine zarar verdiğini ifade etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU