Ünlü sunucu Amanpour'un Trump dönemini Kristal Gece'yle kıyaslaması infiale neden oldu

Mukayese için "tiksindirici" nitelendirmesi yapılırken, bu yayına izin veren CNN'in "utanç duyması gerektiği" belirtildi

Amanpour, 82 yıl önce Nazilerin işlediği suçları hatırlatan bir benzetmede bulundu (CNN)

CNN'in sunucusu Christiane Amanpour, ABD Başkanı Donald Trump'ın iktidarda geçen 4 yılını, Holokost'un (Yahudi Soykırımı) habercisi olarak görülen Kristallnacht (Kristal Gece) ile kıyaslayınca eleştirilerin odağı oldu.

Tanınmış gazeteci canlı yayında, "82 yıl önce bu hafta yaşanan Kristallnacht hadisesinin, Nazilerin bütün bir kimliğe karşı soykırım işlemesine dair bir uyarı atışı" olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu süreçte "kitapların yakılmasının yanı sıra hakikate, bilgiye, tarihe ve kanıtlara saldırı düzenlenmesine" dair görüntüleri ekrana getiren Amanpour, "Günümüzde Donald Trump'ın aynı değerlere 4 yıl boyunca saldırmasından sonra Biden-Harris ekibi normale dönme sözü verdi" diye ekledi.

Amanpour'un yaptığı bu mukayese tepkileri beraberinde getirdi.

Medya eleştirmeni Steve Krakauer paylaştığı tweet'te "Trump'ı Hitler'le, Kristallnacht'la karşılaştırmak, ikisinin de 'aynı değerlere' karşı 'saldırıda' bulunduğunu söylemek tiksindirici ve çok çirkin. Ama bir tek Amanpour'u kınamak olmaz. Bu kışkırtıcı saçmalığın yayımlanmasına CNN'deki metin yazarları, yapımcılar ve yöneticiler de izin verdi" ifadelerini kullandı.
 


Paylaşımlarında ünlü gazeteciye yüklenen Krakauer, "Christiane Amanpour elit Londra hayatının tadını çıkarıp Donald Trump'a ve onun yönetimine Nazi benzetmelerini rasgele savururken, daha fazla Yahudi, Hispanik, Amerikalı siyahi ve Amerikalı LGBT birey, 2016'ya kıyasla Trump'a 2020'de daha çok oy verdi ve onca yıllardır Cumhuriyetçi adaya oy veriyorlar" diye ekledi.

Fox News'e konuşan Richochet editörü Bethany Mandel ise "Büyük bir medya figürünün, hayatını kaybetmiş Yahudileri ucuz bir siyasi amaç için kullanması şaşırtıcı olmasa da iğrenç" dedi.

Medya Araştırma Merkezi'nin Başkan Yardımcısı Dan Gainor da yayının "tiksindirici" olduğunu belirterek CNN'in bu programdan dolayı "utanç duyması gerektiğini" söyledi.
 


1938'de yaşanan ve tarihe Kristallnacht olarak geçen olaylarda, Nazilerin 9 Kasım'ı 10 Kasım'a bağlayan gece resmi rakamlara göre en az 91 kişiyi öldürdüğü, bin 400'den fazla sinagogu yaktığı ve Yahudilere ait 7 bin 500 işyerini tahrip ettiği belirtiliyor.

Sonrasında 30 bin kadar Yahudi'nin tutuklanıp birçoğunun Dachau ya da Buchenwald'daki toplama kamplarına götürüldüğü bu hadise, genellikle Holokost'un başlangıcı olarak nitelendiriliyor.



Independent Türkçe, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU