Rusya Sağlık Bakanlığı: Türkiye Rusya'nın geliştirdiği koronavirüs aşısı Sputnik V'i üretmekle ilgileniyor

Sağlık Bakanı Koca, Rus mevkidaşı ile konuştuklarını Twitter hesabından duyurmuştu

Fotoğraf: AA

Rusya Sağlık Bakanlığı, iki ülkenin bakanları arasındaki telefon görüşmesinin ardından Türkiye'nin Rusya'nın ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V'i üretmekle ilgilendiğini duyurdu.

Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Rus aşısı konusu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Rus mevkidaşı Mihail Muraşko'yla dün yaptığı görüşmede gündeme geldi.

Açıklamada, "Türk sağlık bakanı, yerel düzenlemelerde öngörüldüğü üzere toksikoloji çalışmaları yapıldıktan sonra Sputnik V aşısının Türk ilaç üreticilerinin tesislerinde üretimini organize etmekle ilgilendiğini belirtti" ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya göre Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko da Bakan Koca ile yaptığı görüşmede gereken testleri düzenlemeye hazır olduğuna dair güvence verdi.

Reuters, haberinde Türkiye Sağlık Bakanlığı yetkililerinin 'Türkiye üretimi Rus aşısı' iddiasını doğrulamadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muraşko ile görüştüklerini ve aşı çalışmaları hakkında da konuştuklarını dün Twitter hesabından duyurmuştu.

Koca paylaşımında Rus aşısının Türkiye'de üretilmesine dair bir açıklama yapmamıştı.

Koca paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı:

Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Sayın Mikhail Murashko ile bir telefon görüşmesi yaptık. COVID-19 aşı çalışmaları başta olmak üzere, sağlık alanında iş birliği içinde olduğumuz konular ve yer aldığımız uluslararası faaliyetler üzerinde fikir alışverişinde bulunduk.

 

Putin duyurmuştu

Rusya'nın aşısı Sputnik V, dünyada tescillenen ilk korona aşısı olma özelliğini taşıyor. Ancak aşının, insanlar üzerinde geniş çaplı denemeler anlamına gelen Faz-3 testleri henüz tamamlanmış değil.

Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RFPİ) Başkanı Kirill Dmitriyev, ilk Rus Kovid-19 aşısı Sputnik V'nin klinik testlerinin verimliliğine ilişkin ara verileri bu ay içinde yayınlamayı planladıklarını ifade etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 29 Ekim'de yaptığı açıklamada "Toplu aşılamaya yıl sonunda başlamayı umuyoruz" demişti.

 

 

 

Reuters, Independent Türkçe, Sputnik

 

DAHA FAZLA HABER OKU