Müslüman kadınlar kazandı: New York polisi artık "Başörtünü çıkar" diyemeyecek

Mahkemede varılan uzlaşı, Müslümanların yanı sıra Yahudileri ve Sihleri de kapsıyor

39 yaşındaki Jamilla Clark (solda) ve 45 yaşındaki Arwa Aziz (sağda) yaşadıkları haksızlığı mahkemeye taşımıştı (New York Times) 

ABD'de aleyhlerinde açılan dava sonrası politika değişikliğine giden New York Polis Teşkilatı (NYPD), yüzlerinin görünmesini engellenmediği sürece Müslüman kadınların tutukluluk sırasında başörtülü olarak fotoğraflanmasına izin vermeyi kabul etti.

New York Times'ın (NYT) haberine göre, Jamilla Clark ve Arwa Aziz adlı iki kadın, tutuklanmalarının ardından vesikalık fotoğraf çektirirken kendilerinden başörtülerinin çıkarılmasının istendiğini belirterek utanç verici bu muamele nedeniyle NYPD'yi 2018'de dava etmişti.

Dava dilekçesinde Clark, New York'ta düşük düzeyde bir koruma emrini ihlal etme suçlamasıyla Ocak 2017'de saatlerce gözaltında tutulması sırasında maruz kaldığı bu tutum nedeniyle gözyaşlarına boğulduğunu belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı yıl ağustos ayında benzer suçlamalarla Brooklyn'de tutuklanan Aziz ise polis memurlarının fotoğraf çekilirken başörtüsünü indirdiğini, bunları yaşadığı sırada koridorun onlarca erkek mahkumla dolu olduğunu anlatmıştı. Memurlar açıkta kalan başının ve saçlarının birkaç açıdan fotoğrafını çekerken Aziz de gözyaşlarını tutamamıştı.

Dava devam ederken NYPD geçen hafta uzlaşma kararı alarak politikasını değiştirmeyi kabul etti ve dindar kişilerin yüzlerini tamamen kapatmadıkları sürece başları örtülü bir şekilde fotoğraf çektirmelerine izin vereceklerini duyurdu.

Manhattan Federal Bölge Mahkemesi'nde varılan uzlaşı anlaşmasına göre kararın yalnızca başörtüsünü içermediği, Ortodoks Yahudilerin taktığı kippalar ve Sihlerin başlarına sardığı türbanları da kapsadığı belirtildi.

Davada Clark ve Aziz'i temsil eden avukat Albert Fox Cahn, "Böyle bir uygulamanın New York'ta uzun yıllardır yaşanması ve şehrimizin dini katılım değerlerine ihanet etmesi dehşet vericiydi. Artık New Yorkluların bu ayrımcı politikaya maruz kaldığını görmeyeceğiz" diye konuştu.



Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU