Trump’ın yolsuzluk iddiasına Cumhuriyetçilerden tepki: Demokrasiye zarar veriyor

Trump’ın oğlu Eric Trump, Twitter mesajında “Cumhuriyetçiler nerede? Biraz omurgalı olun. Bu yolsuzluğa karşı savaşın” diye yazdı

ABD Başkanı Trump, oy sayımında usulsüzlük yapıldığını öne sürüyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık seçimlerinde Demokratların seçimi “çalmaya” çalıştığı iddiası ve oy sayımını durdurma çağrısı, Cumhuriyetçi Parti içinde de tepkilere yol açtı. Bazı Cumhuriyetçi isimler, Trump’ın söylemlerinin ülkedeki demokratik sürece zarar verdiğini ve her oyun sayılması gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Illinois eyaletinden Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Adam Kinzinger, Twitter paylaşımında Başkan’ın yolsuzluk iddialarını “çılgınlık” olarak niteledi ve meşru  endişeleri varsa bu durumu kanıtlayarak mahkemeye taşıması gerektiğini söyledi. Kinzinger, “Çürük yanlış bilgiyi yaymayı DURDUR” diye yazdı.

"Hiç kimse demokrasimizden değerli değil”

2024 başkanlık seçimlerinde aday olabileceği söylenen Cumhuriyetçi Partili Maryland Valisi Larry Hogan da, “Başkanın demokratik süreçlerimizin altını oyan bu geceki yorumlarının savunulacak bir tarafı yok. Amerika oyları sayıyor ve her zaman olduğu gibi sonuçlara saygı duymak zorundayız. Hiçbir seçim ya da hiç kimse demokrasimizden daha değerli değil” dedi.

Trump’ın seçim mitinglerine de katılan Florida Senatörü Marco Rubio, Twitter mesajında “Bir aday eyaletlerden birinin seçim yasalarını ihlal ettiğine inanıyorsa, bunu mahkemeye götürme ve iddiaları destekleyecek kanıtlar sunma hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti’nin etkili isimlerinden Senatör Mitt Romney de, iddia edilen yolsuzluk olaylarının araştırılarak mahkemelerde çözüme kavuşturulacağını belirterek “Demokrasimize, Anayasamıza ve Amerika halkına inanıyoruz” notunu paylaştı. Senato’nun önemli isimlerinden Mitch McConnell ise, seçim sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimleri kazandığını iddia etmenin oy sayımını bitirmekten farklı bir şey olduğunu kaydetti.

Temsilciler Meclisi üyesi Will Hurd, Trump'ın açıklamalarının tehlikeli olduğunu, ülkenin temel aldığı değerlere zarar verdiğini belirtti.

Trump'ın oğlu sert çıktı: Biraz omurgalı olun

Öte yandan Cumhuriyetçi Parti’yi babasına yeterli destek vermemekle eleştiren Trump’ın oğlu Eric Trump, Twitter mesajında “Cumhuriyetçiler nerede? Biraz omurgalı olun. Bu yolsuzluğa karşı savaşın. Koyun gibi izlerseniz seçmenlerimiz sizi asla unutmayacak” diye yazdı.

Trump’ın 4 yılık başkanlık döneminde Cumhuriyetçi Parti içinde Başkan’a yönelik eleştiriler nadiren dile getiriliyordu. Bazı eyaletlerde seçim sürecine mahkemede itiraz etmeye hazırlanan Trump’ın bu süreçte partisinin desteğini almasının önem taşıdığı düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU