ABD seçimlerinde son dönemeç: Kritik eyaletlerde neler oluyor?

Trump seçimde "hile yapıldığı" iddiasını gündemde tutmaya devam ederken, Georgia, Nevada, Arizona ve Pensilvanya'da kıran kırana rekabet sürüyor

Güncelleme - Philadelphia'da Trump ve Biden destekçileri karşı karşıya geldi

Oy sayımının devam ettiği Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Joe Biden destekçileri karşıt protestolar düzenledi. Philadelphia'da uluslar muhafızlar sokaklara indi. 

Trump destekçileri daha çok ''Trump-Pence'' ve ''Oyları çalmaya son verin'' yazılı pankartlar taşırken, Biden destekçileri ise ''Tüm oylar sayılmalı'' ve ''Trump-Pence defol" yazılı dövizler taşıdı. 

Güncelleme - Trump: Milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim

ABD Başkanı Donald Trump, seçimlerle ilgili tüm hukuki süreçlerin takipçisi olacağını belirterek, "Milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim" açıklaması yaptı.

Trump, seçim kampanyası aracılığıyla yazılı açıklama yaptı.

Amerikan halkının tüm oy sayım ve seçimlerin sonucunun onaylanması sürecinde tam bir şeffaflığı hak ettiğini belirten Trump, "Artık bu durum tek bir seçimle ilgili değil. Bu tüm ülkenin seçim sürecinin güvenilirliği ile ilgili" ifadesini kullandı. 

En başından beri yasal yollarla kullanılmış oyların sayılıp, yasal olmayanların sayıma dahil edilmemesi gerektiğini söylediklerini anımsatan Trump, Demokratların her fırsatta bu ilkeye karşı çıktığını kaydetti. 

Trump açıklamasında, "Amerikan halkının, hükümetimize güvenini sağlamak için bu süreçte tüm hukuki yönlerin takipçisi olacağız. Sizin ve milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim" mesajını verdi. 

Güncelleme - Belirsizlik sürüyor, gözler 6 kritik eyalette, oy sayımı sürüyor

Beyaz Saray’da koltuğa kimin oturacağı belirsizliğini korurken, bütün gözlerin üzerine çevrildiği 'salıncak eyaletler' olarak bilinen 6 kritik eyalette oy sayımı devam ediyor.

ABD Başkanı Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden arasında baş başa giden yarışta, toplam 71 seçici delegeyi temsil eden Georgia, Kuzey Carolina, Nevada, Pennsylvania, Arizona ve Alaska eyaletleri kritik önemini koruyor.

Başkanlık yarışındaki son durum şöyle:

Trump'ın seçim sandıklarının açılmasından bu yana yarışı önde götürdüğü 16 delegelik Georgia’da, Biden cuma sabahı itibarıyla Trump'ı yaklaşık 1500 oy farkıyla geride bıraktı. Eyalette yaklaşık 5 milyon oy kullanıldı ve Biden yüzde 0,022 gibi küçük bir oranla şu an önde bulunuyor. 

Eyalet yasalarına göre iki aday arasındaki fark yüzde 0,5’ten küçük olursa, yapılacak itiraz üzerine oyların tekrar sayılması gerekiyor. Nitekim, Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, yüzde 99 sayımı biten oyların tekrar sayılacağını açıkladı.

6 delegesi bulunan Nevada’da da yarışı kimin kazandığını ilan etmek için sayımın bir kaç gün daha devam edeceği belirtiliyor. Şu ana kadar 1,2 milyon oyun sayıldığı eyalette Biden yüzde 1’den daha az bir oranla Trump’ın önündeki konumunu koruyor. 

Biden ve Trump arasındaki oy farkı 11 binin üstünde görünen eyalette işlem görmeye devam eden oyların arasında teyid edilmeyi bekleyen Clark County’deki 60 bin civarında geçici oy pusulasıı var. Bu oylar, çoğunlukla seçmen tarafından seçim günü kayıt yaptırıp kullanıldığı için geçerli olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.

 Eyalet yasalarına göre üzerinde 3 Kasım tarihli posta ile gönderilen oylar 10 Kasım tarihine kadar sayılabilecek. Bir zamanlar salıncak eyalet konumunda bulunan Nevada, en son George W. Bush’un kazandığı 2004 seçimlerinden bu yana Demokrat eyaletler listesinde sayılıyor.

Seçimin diğer kritik eyaleti Kuzey Carolina’da da henüz kazanan ilan edilmedi, 15 delegesi bulunan eyalette oyların sayımı devam ediyor.

Yetkililerin paylaştığı son bilgilere göre, eyalette sayılmayı bekleyen hala 100 binin üzerinde oy ve 41 bin geçici oy pusulası mevcut. Eyalet yasalarına göre, 3 Kasım seçim günü damgalı posta yoluyla kullanılan oyların sayımı için 12 Kasım’a kadar zaman bulunuyor. 

Uzmanlar, sayımı süren oyların hala eyaletin rengini kırmızıdan maviye değiştirebileceğine dikkat çekerken, perşembe sabahı Beyaz Saray’da kameraların karşısına çıkan Trump, Kuzey Carolina’da Biden’dan 77 bin oy farkıyla önde olduğunu belirterek, "Biz Kuzey Carolina’yı açıkça kazandık, artık bizi yakalayamazlar." ifadelerini kullanmıştı.

Seçimin en çekişmeli geçen eyaletlerin başında gelen Pennsylvania’da da yarış başa baş giderken, eyaletin seçim sitesine göre hala 175 binden fazla oy sayılmayı bekliyor.

Sandıkların açılmasından bu yana eyalette Trump yarışı önde götürürken, posta yoluyla kullanılan oyların devreye girmesiyle son iki gün Trump ile Biden arasındaki fark kapandı. Cuma sabayı itibarıyla Biden, Trump'ın önüne geçti. Eyaletin seçim sitesine göre hala 175 binden fazla oyun sayılmayı beklediği kaydediliyor.

6,5 milyondan fazla oy kullanılan eyalette iki aday arasında şu an yüzde 0,1’den daha az fark bulunuyor. Eyalet seçim yasalarına göre farkın yüzde 0,5’ten daha az olduğu durumlarda oyların tekrar sayılması gerekiyor.

Trump, 2016 seçimlerinde rakibi Hillary Clinton’a karşı “Mavi Duvar” olarak bilinen Wisconsin, Michigan ve Pennslyvania eyaletlerini yüzde 1 farktan daha az oy oranı ile ucu ucuna kazanmıştı.

Kazananın ilan edilmesi konusunda karışıklık yaşanan Arizona eyaleti de ülkedeki siyasi haritada renginin belirlenmesini bekliyor.

Associated Press'in (AP) ve ardından Trump'ın destekçisi olarak bilinen FOX News kanalının Arizona'yı Biden'ın kazandığını ilan etmesinin ardından seçimi takip eden birçok kaynak 11 delegeyi Biden'ın hanesine yazdı.

Ancak eyalette Biden hala 64 bin oyla yarışı önde götürmesine rağmen sayımı devam eden oyların hala sonucu değiştirebilecek çoklukta olması nedeniyle eyaleti tam olarak Demokratlar'ın kazandığı söylenemiyor ve yetkililerin nihai açıklaması bekleniyor.

Kazananın ilan edilmediği Alaska eyaletinde de oy sayımı devam ediyor. Oyların yaklaşık yüzde 50’sinin sayıldığı 3 delegelik Cumhuriyetçi eyaletin, sonuçlara diğer eyaletler kadar büyük bir etki yapması beklenmiyor.

Güncelleme - Georgia'da oylar yeniden sayılacak

ABD'de Georgia eyaletinin seçimden sorumlu yetkilileri, oy sayımının büyük ihtimalle yeniden yapılacağını duyurdu.

Eyalet yasalarına göre oy farkı yüzde 0,5'in altında olursa sayımın tekrarlanması talep edilebiliyor.

Eyalette posta yoluyla kullanılan oyların sayılmasıyla Biden, Trump karşısında öne geçmişti.

Güncelleme -  Trump’ın kampanya ekibinden açıklama: Seçim daha bitmedi

Donald Trump’ın kampanya ekibinden yapılan açıklamada “Joe Biden’ın kazandığına dair yanlış tahminler henüz sayımların bitmediği 4 eyaletteki sonuçlara dayanıyor. Georgia’da uygun olmayan şekilde sayılan oy pusulalarını bulacağımıza ve Başkan Trump’ın sonunda kazanacağına emin olduğumuz yeniden sayıma gidiyoruz” denildi.

Pensilvanya’daki gözlemcilerinin engellendiğini belirten ekip, Nevada’daki fazla oy kullanımı iddialarını yineledi ve ekledi:

Fox News’in ve Associated Press’in sorumsuzca ve hatalı bir şekilde Biden’ın kazandığını duyurmasına rağmen, Başkan Donald Trump, Arizona’yı kazanma yolunda.

Güncelleme - Biden, Pensilvanya'da da öne geçti.

AP’nin bildirdiğine göre eyalette oyların yüzde 98’i sayıldı ve Joe Biden 3 milyon 295 bin 319 oyla Trump’ın önüne geçti. Cumhuriyetçi adayın oyu 3 milyon 289 bin 725’te kalırken iki rakip arasındaki oy farkı sadece 5 bin 594.

20 seçici delegenin olduğu Pensilvanya’da sonuçların böyle kesinleşmesi halinde Biden 284 delegeye ulaşıp başkanlığını ilan edebilir. Seçim şu an öngörüldüğü gibi biterse 306 delege kazanacak Biden, 232 delegeye ulaşacak Trump'a tam 74 fark atacak.

Güncelleme - Georgia'da Biden öne geçti

AP verilerine göre eyalette oyların yüzde 99’u sayılırken Biden 2 milyon 449 bin 371 oyla Trump’ın önüne geçerken Cumhuriyetçi adayın oyu 2 milyon 448 bin 454’de kaldı. 

Eyaletin toplam 16 seçici delegesi bulunuyor. Sonuç bu şekilde kesinleşirse Biden, 280 sayısına ulaşarak başkanlığını ilan edebilir. Buna önde götürdüğü Nevada'nın eyaletlerinin de eklenmesi durumunda Biden'ın kazandığı toplam delege sayısı 286'yı bulacak. Başkanlık içinse 270 delege yeterli. Sayımların bu şekilde tamamlanması halinde bu, Biden için kesin bir zafer olacak.

Sonuçlar hala belli değil

3 Kasım seçimlerinin üzerinden günler geçmesine rağmen kazanan adayın hala belli olmadığı ABD'de gözler sandıklardan çıkacak son oylara çevrildi. Başkan Donald Trump art arda açıklamalar yaparken Georgia, Nevada, Pensilvanya ve Arizona gibi eyaletlerde posta yoluyla kullanılan oyların seçim sonuçlarını her an değiştirebileceği düşünülüyor.

Trump, Türkiye saatiyle 05.38’de yaptığı açıklamada, seçimi “hileli” olarak niteledi ve sadece “yasal” oyların sayılması halinde kolayca kazanacağını belirtti. Trump, bu iddialarına hiçbir kanıt göstermezken basın mensuplarından soru kabul etmedi.

ABD’de birçok kanalsa Trump’ın 15 dakika süren konuşmasının bitmesini beklemeden yayını kesti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, 10.22’de Twitter’dan yaptığı açıklamadaysa şu ifadeleri kullandı:

ABD başkanlığını yasal oylarla kolayca kazanıyorum. Gözlemcilerin herhangi bir şeklde işini yapmasına izin verilmediği zamanlardaki oyların yasadışı oy olarak kabul edilmesi gerekiyor. ABD Yüksek Mahkemesi karar vermeli!

Başkanlık seçimleri Georgia, Nevada ve Pensilvanya’da kıran kırana sürerken Arizona da bu yarışa katılmış gibi gözüküyor. Zira söz konusu eyaletlerde posta yoluyla verilen oylar sonuçları değiştirme ihtimalini taşıyor.

Bununla beraber Georgia ve Nevada’daki davaları reddedilen Trump ekibi usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle Nevada’nın Clark County bölgesinde bir dava daha açtı. Cumhuriyetçiler, 100 bin kişinin orada yaşamamalarına rağmen oy kullandığını iddia ediyor.

Sonuçların kesinleşmediği eyaletlerde son durum şu şekilde:       

Arizona: Associated Press’e (AP) göre oyların yüzde 90’ının sayıldığı Arizona’da Trump 1 milyon 482 bin 62 oyla yüzde 48,5’te. Biden’ın 1 milyon 528 bin 319 oy alıp yüzde 50,1 oranına sahip olduğunu belirten ajans daha önce Demokrat adayın eyaleti kazandığını duyurmuştu.

İki rakip arasındaki oy farkı 46 bin 257 gözükmesine rağmen son sayılan posta yoluyla kullanılan oyların ibresinin Trump’a dönmesi eyalette işleri değiştirebilir. Zira söz konusu oyların yüzde 56’ya denk gelen 42 bin 276’sını Trump’ın, yüzde 42’ye denk 31 bin 700 oyu Biden’ın aldığı görülüyor.

Bu sayede iki rakip arasındaki fark yüzde 2’den 1,6’ya düşerken 200 bin posta yoluyla kullanılmış oyun daha yakın zamanda açıklanacağı belirtiliyor.

Öte yandan Arizona sonuçlarının kesinleşmeden Biden zaferi şeklinde duyurulması Trumpçıların tepkisini çekti. Eyaletin Phoenix şehrinde seçim binaları önündeki Trump destekçileri “Fox News berbat!” şeklinde tezahüratlar yaptı.
 

indir.jpg
(AP)


Biden 264 delege sayısına Arizona’daki 11 delegeyle ulaşabiliyor. Eyalette tam tersi bir sonucun ortaya çıkması, Cumhuriyetçiler başkanlık yolunda önemli bir adım atması anlamına gelebilir.

Bunlarla birlikte dün AP, Arizona’daki sayımı takip etmeye devam ettiklerini bildirdi.  

Nevada: Demokratların adayı Biden, toplam oyun yüzde 84’ünün sayıldığı 6 delegeye sahip Nevada’da 604 bin 251 oyla önde. Trump ise 592 bin 813 oy alarak yüzde 48,5 oranıyla hemen arkasında. İki aday arasındaki fark 11 bin 438’ken eyalete posta yoluyla kullanılmış oylar gelmeye devam ediyor. Eyalet yetkililerin yaptığı açıklamaya göre söz konusu oylar, Biden’ın Trump’tan daha fazla oy aldığı Las Vegas ve çevresinden geliyor.

Eğer sonuçlar AP’nin bu bilgilerine göre biterse, Biden 270 delegeye ulaşıp başkanlığını ilan edebiliyor.

Diğer taraftan eyalette otomatik yeniden sayım yokken seçimi kaybeden aday oy farkına bakılmaksızın seçim onaylandıktan sonraki üç iş gününde yeniden sayım talep edebiliyor.

Alaska'da Trump kesin gibi, önde olduğu diğer eyaletlerde fark çok az 

Georgia: AP'nin son verilerine göre Trump, oyların yüzde 99’unun sayıldığı Georgia’da 2 milyon 448 bin 81 oyla birinci sırada. Eyaleti kazanması durumunda 16 delegeyi cebine koyup başkanlığını ilan edebilecek Biden ise 2 milyon 446 bin 814 oya sahip. İki aday arasındaki oy farkı sadece 1267. Zira AP, iki adayın yüzdesini de 49,4 gösteriyor.

1996’dan beri Cumhuriyetçilerin kazandığı Georgia, yıllar içindeki nüfus değişimiyle birlikte bu seçimde Demokratların başkanlık yolundaki önemli hedeflerinden biri haline gelmişti.

Georgia’daki yetkililerin yaptığı son açıklamalara göre, sayılmayan yaklaşık 14 bin oy pusulası var. Yurtdışında bulunan askeri merkezlerdeki görevlilerle diğer vatandaşlardan gelecek 9 bine yakın oysa henüz eyalete ulaşmadı. Bu durum, seçim sonuçlarının açıklanmasını erteleyebilir çünkü bu oyların son teslim tarihi 6 Kasım.

Posta yoluyla kullanılmış oylardan şimdiye kadar sayılanların yüzde 52,2’sini Biden’ın, yüzde 46,8’ini de Trump’ın aldığı düşünülürse eyalette sonuçlar her an değişebilir.

Ayrıca eyalette, sonuçlar çok yakın olduğu zaman yeniden sayımın hemen olacağını belirten bir yasa bulunmuyor. Ancak aradaki fark yüzde 0,5 ya da daha azsa, sonuçlar onaylandıktan sonraki iki iş gününde adaylar yeniden sayım isteyebiliyor.

Pensilvanya: AP, sayılan yüzde 97 oydan Trump’ın 3 milyon 285 bin 965’la yüzde 49,6 ve Biden’ın 3 milyon 267 bin 923’la yüzde 49,3 aldığını bildiriyor. Aradaki fark sadece yüzde 0,03, yani 18 bin 42 oy. Trump önde olmasına rağmen posta yoluyla kullanılan oyların yüzde 79,8’inin Biden’a gittiği düşünülürse Demokrat aday 20 delegeli bu eyalette kazanma şansına hala sahip ve bu gerçekleşirse Biden başkanlığını ilan edebilir.

 

PHILADELPHIAsam114_1604621677.jpg
(AFP)

 

Alaska: AP’ye göre, Cumhuriyetçilerin kalesi görülen Alaska’da oyların yüzde 50’si sayılırken Trump 118 bin 602 oyla eyalette bir sürprize izin vermemiş görünüyor. Biden ise 63 bin 992 oy alırken iki rakip arasında yüzde 62,1'e 33,5 gibi büyük bir fark bulunuyor.

Eyaletteki 3 delegeyi Trump’ın kazanacağı düşünülse de kesin sonuçlar için epey beklemek gerekiyor. Zira posta yoluyla kullanılan oylar 10 Kasım’a kadar sayılmıyor. Bu kural Alaska’yı, ülkede söz konusu oyları sayacak en son eyalet yapıyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU