Kalın-Jeffrey görüşmesi 2 saat sürdü... Toplantıda Suriye ve güvenli bölge konuşuldu

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ile Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn Ankara'daki görüşmeleri 2 gün sürecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey bir araya geldi / Fotoğraf: AA

Ziyaretle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaptı. Jeffrey'nin, beraberindeki heyetle birlikte üst düzey Türk yetkililerle Suriye meselesini görüşeceği belirtilen açıklamada, "ABD ordusu Suriye'deki varlığını azalttırken Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki meşru güvenlik kaygıları ele alınacak." ifadelerine de yer verildi. 

Görüşmede Kuzey Suriye'deki istikrar ve güvenliğin sağlanması çağrısının yapılacağı ve IŞİD'in kalıcı mağlubiyetinin sağlanması gibi diğer karşılıklı çıkarların da ele alınacağı kaydedildi. 

Jeffrey'in Ankara'daki ilk durağı Beştepe oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk heyeti ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki ABD heyeti, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. 

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada Suriye konusundaki son gelişmelerin ele alındığı belirtildi. 

Görüşmede neler konuşuldu?

Türkiye'nin ulusal güvenlik önceliklerinin açık bir şekilde vurgulandığı görüşmede Fırat'ın doğusunda ve Suriye'nin genelinde terörle mücadele, güvenli bölge, Münbiç yol haritasının hayata geçirilmesi, IŞİD, PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele, İdlib mutabakatının korunması, Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde siyasi çözüme ulaşılması ve Suriye'nin yeniden inşası konularının gündeme geldiği duyuruldu.

Kalın-Jeffrey görüşmesinde oluşturulması planlanan güvenli bölge ile Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderileceği ve bölgenin tüm terör gruplarından temizleneceği ifade edildi. Bu konuda Türk ve ABD teknik heyetlerinin yapacağı müzakerelerin ardından nihai bir sonuca varılması ve uygulanması konusunda fikir birliğine varıldı.

Görüşmede, Suriye konusunda iş birliğinin güven ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldı.

Jeffrey'in Ankara'da, Suriye ve güvenli bölge konularında çeşitli temaslarda bulunuyor. 

Jeffrey'in bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de görüşmesi bekleniyor.
 

jeffry ankara kalın toplantı AA.jpg
Fotoğraf: AA


Cenevre'de Suriyeli gruplarla görüşme

James Jeffrey ve beraberindeki heyet Ankara ziyaretinden sonra İsviçre'nin Cenevre şehrine geçerek Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve İngiltere'nin özel elçileri ile beraber bazı Suriyeli gruplarla görüşmeler yapacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Heyetler devam eden Suriye'deki en son gelişmeleri tartışacak, özellikle Suriye'nin kuzeybatısındaki şiddetin artması ve ülke genelinde engellenmemiş insani yardım ihtiyacı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2254 kararı uyarınca Cenevre merkezli bir siyasi süreci teşvik etme konusundaki BM çabalarına daha fazla destek isteyecekler." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Art arda kritik ziyaretler

Türkiye 6 Mayıs’ta da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i Ankara’da ağırlayacak. Soltenberg, Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile hem ikili hem de heyetler arası toplantıya katılacak.

S-400 alımının görüşmelerde gündem maddesi olması bekleniyor.


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU