"Sadece İstanbul'da 1.6 milyon kişinin yaşamı tehlikede, 800 bin bina yıkılmalı"

Avrupa ve Türkiye Hazır Beton Birlikleri Başkanı Yavuz Işık, İzmir ve İstanbul’da yaklaşık 800 bin binanın 1999 öncesi yapılmış konutlar olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Avrupa ve Türkiye Hazır Beton Birlikleri Başkanı Yavuz Işık, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere 1. derece deprem kuşağındaki kentlerde acilen binaların yapı güvenliği ve yapı kalitesinin tespit edilerek, riskli olanların hiç vakit kaybetmeden boşaltılması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet’ten Aysel Alp’e konuşan ve İzmir’de 1 milyon 200 bin binanın üçte birinin yaklaşık 400 bininin, yine İstanbul’da da 400 bin binanın 1999 depremi öncesi yapıldığının tahmin edildiğini belirten Işık, “En önemlisi okullar, hastaneler, öğrenci yurtları ve elbette konutlar... Betonda karbonatlaşma (ufalanma), demir korozyonu olmuştur. Bunlar acilen tespit edilip yıkılmalıdır” dedi.

Işık, "1999 sonrasında yapılıp da bir kolonunda, kirişinde veya betonarmeyle ilgili bir bölümünde sıkıntı varsa bunlar da güçlendirmeyle çözülebilir. 1999 öncesi yapılanların betonunda karbonatlaşma (ufalanma) olmuş, demir korozyona uğramışsa güçlendirmenin hiçbir geçerliliği yoktur” dedi.

Zeminde sıvılaşma olan yerlerde 5 katı geçmemeli

İzmir’de bina stokunun üçte birinin 1999 Deprem Yönetmeliği öncesi yapıldığının tahmin edildiğini söyleyen Yavuz Işık, Bayraklı, Bornova veBalçova gibi zeminde sıvılaşma olan, sıkıntılı yerlerde kaliteli malzeme kullanıp, dikeyden ziyade yatay yapılaşmanın tercih edilmesi gerektiğini ve yapıların 4-5 katı geçmemesi gerektiğini belirtti.

"Bu insanların üçte birini kaybederiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu deprem konseyinin yapı stokunun güvenliği ve kalitesiyle ilgili çalışmalar yaptığını belirten Işık, “1999 öncesi yapılan 400 bin bina var. Ortalama 4 kişiden, 1 milyon 600 bin insanın yaşamı söz konusu. Depremden önce bitiremezsek bu insanların en az üçte birini kaybedebiliriz ki diğerleri de yaralı olur” dedi.

yavuz.jpg
Avrupa ve Türkiye Hazır Beton Birlikleri Başkanı Yavuz Işık, kentsel dönüşüm için kamunun 25-30 yıllık krediler sağlaması gerektiğini söylüyor / Fotoğraf: thbb.org

 

“5 milyar dolarlık dönüşüm maliyetini vatandaşlar karşılayamaz"

Sadece İstanbul’daki binaların dönüşümü için kabaca 5 milyar dolarlık bir faturadan söz edildiğini söyleyen Yavuz Işık, “Vatandaşın bu maliyeti karşılaması mümkün değil. Kentsel dönüşüm ada ve bölge bazında planlanıp, ağacıyla, yeşiliyle, rant-kâr gözetmeksizin, lükse kaçmadan, kamunun 20-30 yıl vadeli kredi desteğiyle gerçekleştirilmeli” dedi.

Yavuz Işık, özellikle okulların ve yurtların, ayrıca hastanelerin ve yaşlı bakım evlerinin de ivedilikle gündeme alınıp, incelenmesi gerektiğini vurguladı. 

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU