Prof. Celal Şengör: Depreme hazırlıksız yakalanırsak bağımsızlığımızı kaybedeceğiz

Uğur Dündar'a konuşan Şengör, "“Deprem açısından bakıldığında Türkiye'nin durumu tam bir felaket" dedi

Fotoğraf: AA

Jeoloji profesörü Celal Şengör, Türkiye’nin depreme hazırlıksız yakalanması durumunda bağımsızlığını kaybedeceğini söyledi.

Şengör, Sözcü’den Uğur Dündar’a depremle ilgili açıklamalar yaptı. İstanbul ve çevresinin 7.2 büyüklüğünde bir deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Şengör, “Deprem açısından bakıldığında Türkiye'nin durumu tam bir felaket. Bu felaket geldiğinde maalesef bağımsızlığımızı kaybedeceğiz!..” dedi.

Dündar yazısında Şengör’ün 2017 yılında kullandığı şu ifadeleri hatırlattı:

Türkiye depreme hazır değil. Özellikle İstanbul'u vuracak depreme!.. İstanbul'da sel olduğunda, yoğun kar yağdığında hiçbir yere gidemezsiniz. Peki deprem olduğu zaman İstanbul'u nasıl besleyeceksiniz? Yaralılara hizmeti nasıl götüreceksiniz? İnsanların nereye sığınmalarını sağlayacaksınız? Hareketli iskeleleriniz hazır mı? Deniz yoluyla İstanbul'u besleme planınız var mı? Bu sorulara cevap aradığınızda yapacak fazla bir şey olmadığı ortaya çıkıyor. Felaketi bekleyeceğiz. Bu felaket geldiğinde Türkiye yardım için Avrupa'ya el açacak. Çünkü muhtaç olacak. Bunun sonucunda bağımsızlığını kaybedecek! İstanbul'un yıkıldığını düşünebiliyor musunuz? Hangi gelirle ayağa kaldıracaksınız? Hangi uzmanlıkla kaybolmuş, zarar görmüş kültürel varlıkları onaracaksınız?..

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dündar, yazısının devamında da şunları yazdı:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu her fırsatta boşuna “İstanbul”un birinci ihtiyacı Kanal İstanbul değil, beklenen büyük depreme hazırlanmaktır” demiyor!..

Gece gündüz bunu düşünüp, Büyükşehir Belediyesi olarak 1999 Büyük Marmara Depremi'nden önce inşa edilmiş yaklaşık 800 bin yapının dayanıklılık durumunu belirlemeye uğraşıyor. En riskli ilçeler olan Silivri ve Avcılar'da başlatılan çalışmaların yakın gelecekte tüm İstanbul'u kapsaması planlanıyor. Ancak bu büyük uğraşta, Ankara'nın da Büyükşehir'in çabalarına destek vermesi, hatta kelimenin tam anlamıyla “Seferberlik” anlayışıyla el uzatması gerekiyor.

Aksi takdirde olacakları, ülkemizin bir numaralı deprem bilimcisi Celal Şengör, lafı eğip bükmeden söylüyor:

“Deprem açısından bakıldığında Türkiye'nin durumu tam bir felaket. Bu felaket geldiğinde (hazırlıksız yakalanırsak) maalesef bağımsızlığımızı kaybedeceğiz!..”

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU