Babacan: Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine deprem için sarf edilmeli

İzmir'in 'İmar Barışı'na başvuran illerin başında geldiğini söyleyen Babacan, "İmar Barışı çok yanlış bir şeydi. Buna en başından beri karşı çıktık" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İzmir'deki deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu.

İncelemelerde bulunmak için geldiği bölgede Halk TV'ye konuşan Babacan, partisinin depremin ilk saatlerden beri gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydetti.

Bölgedeki hasar tespitinin bağımsız bir şekilde yapılaması gerektiğini vurgulayan Babacan, "Kamu kuruluşları tarafından yapılınca siyasi etki söz konusu olabiliyor. Aynı hataların tekrar edilmemesi gerekiyor. Hasar tespit çalışmaları hızlandırılmalı, havalar soğuyor. Bunun  daha iyi koordine edilebileceğini gördük.  Meslek örgütlerinin baskı altında tutulduğu, yapılarının değiştirilmeye başlandığı bir dönemde meslek örgütlerine çok ihtiyacımız var" dedi.

"Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine deprem için sarf edilmeli"

Babacan, İzmir'in 'İmar Barışı'na en çok başvuran illerden biri olduğunu anımsatarak şunları kaydetti:

Biz en baştan beri buna karşı çıktık. Çok yanlış bir şeydi imar barışı. Kaynaklar hemen Türkiye'yi depreme hazırlamaya sarf edilmeli. Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine depreme hazırlık için sarf edilmeli. Kentsel dönüşüm iyi bir model ama yavaş işliyor. Kentsel dönüşümde hak sahiplerine haklarını vermek elbette önemli. Ama ilave konut üretimiyle ilave gelir sağlamak da önemli. Bunun için de ekonominin iyi olması lazım.  Hiç olmazsa bundan ders alıp, 2021 bütçesinin depreme hazırlık için düzenlenmesi gerekiyor. 

"Deprem vergileri havuzuna aktarıldı"

Deprem vergileriyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Babacan, 1997 depreminden sonra getirilen deprem vergilerinin daha sonra bütçe havuzuna aktarıldığını söyledi.

Babacan, 1997'deki deprem ve 2001 ekonomik krizinin devletin kaynak ihtiyacını artırdığını vurgulayarak, "Depreme hazırlık için daha fazla kaynak ayırmak şart. Özel finansman imkanlarını mobilize etmek gerekiyor. Kentsel dönüşümün daha yaygın hale gelmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikle ekonomik tablonun düzelmesi gerekiyor. Ancak güçlü bir ekonomiyle depreme karşı hazırlık gereği gibi yapılabilir" dedi.

Yeni yapılan binaların tarafsız bir şekilde denetime tabi tutulması gerektiğibi kaydeden Babacan şöyle devam etti:

Eski binalar için de teknik çalışmaların yapılması gerekiyor. Riskli binaların yıkılması, kentsel dönüşüm uygulanması lazım. Ya da bu binalar depreme dayanıklı hale getirilmeli. Depremin ilk gün devletin ilgili kurumu battaniye bağışı çağrısı yaptı. Siz çadır kuruyorsanız, battaniye stokunuzun da olması gerekir.

Hükümetin ilk yapması gereken istişare mekanizması kurmasıdır. Şu anki zihniyet, "Ben her şeyi bilirim. Her şeyi ben yaparım. İyi bir şey varsa primini almalıyım. Değilse başkalarını suçlamalıyım" Zaten her deprem müteahhitlerin üzerine yıkılır. Halbuki onları denetlemesi gereken müteahhittir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU