Tartışmalı toprak yasası öfkeyi körüklerken Modi'nin partisinden üç kişi Keşmir'de öldürüldü

Hindistan'daki iktidar partisinin Keşmir'in özerkliğini tek taraflı feshetmesinin ardından bölgede bulunan bazı BJP çalışanları saldırıya uğradı

Cammu Keşmir'in başkenti Srinagar'ın dışında konuşlanan bazı Hint askerleri (AFP)

Tartışma yaratan yeni toprak mülkiyeti yasasının gerilimi tırmandığı bir sırada, Hindistan'ın iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) üç çalışanı Keşmir'de perşembe akşamı vurularak öldürüldü.

Saldırıyı artık Cammu Keşmir birlik bölgesinde bulunan Kulgam'daki ayrılıkçı militanların gerçekleştirdiği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cammu Keşmir polisi yaptığı açıklamada, "Kurgam polisi, bugün (29 Ekim) 20:20 civarı YK Pora köyünde gerçekleşen bir terör suçuyla ilgili bilgilendirildi. Teröristler burada üç BJP çalışanına ateş açmış" ifadelerini kullandı.

Öldürülen üç genç adamın da Keşmir'in yerlisi olduğu bildirildi. Fida Hussain Yatoo'nun partinin bölge gençlik genel sekreteri olduğu, diğer iki çalışanınsa Umer Rashid Beigh ve Umer Ramzan Hajam olduğu belirtildi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, başsağlığı dileklerini Twitter üzerinden iletti ve hayatını kaybeden kişilerin "Cammu Keşmir'de harika işler çıkaran üç parlak genç" olduğunu yazdı.
 


Artık merkezi olarak idare edilen iki birlik bölgesine ayrılmış bulunan eski eyaletin bir zamanlar başbakanlığını yapmış isimler de saldırıları kınadı.
 


Reuters haber ajansına konuşan Keşmir Polis Teşkilatı Şefi Vijay Kumar, saldırıyı gerçekleştiren militanların bulunması için takip operasyonu başlatıldığını söyledi.

Olay, Modi hükümetinin, ülkenin geri kalan yerlerinden kişilerin statüsü tartışmalı Keşmir bölgesinde toprak satın almasının önünü açan yeni toprak yasasına dair yaptığı resmi bildirimden günler sonra gerçekleşti.

Milliyetçi hükümetin Hindistan'da Müslümanların çoğunlukta olduğu tek bölgenin onlarca yıldır süren özerkliğini Ağustos 2019'da feshedip muhalefeti bastırmak için eski başbakanlar Ömer Abdullah ve Mehbuba Müfti dahil yerel bazı siyasi liderleri tutuklaması çok sayıda Keşmirliyi öfkelendirmişti. 
 


Hükümet Keşmir'i ülkenin geri kalanına daha iyi entegre etmeye ve yasaları eyaletler arasında tektipleştirmeye çalıştığını söylese de söz konusu bölge özerkliğin feshinden bu yana aylardır sıkı bir tecridin yanı sıra iletişim karartmasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Militanlar, bölgedeki büyük Hint paramiliter varlığının yanında sayıca çok az kalsa da Modi'nin yönettiği BJP'nin yerel mensuplarına yönelik saldırıları arttırdı.

Modi hükümetinin kısıtlamalara başlamasından bu yana bazı BJP yöneticileri saldırıların hedefi oldu. Bu yıl 5 BJP çalışanı daha Keşmir'de öldürülmüş, bu durum polis yetkililerinin partiye yakın yüzlerce köy yöneticisini yüksek güvenlikli bölgelere taşımasına yol açmıştı.

Dağlık Keşmir bölgesinin Hindistan ve Pakistan'ın girdiği 1972'deki savaşın ardından taraflar arasında bir Kontrol Hattı'yla (LoC) ayrılmış olmasına rağmen her iki ülke de bölgenin tamamında hak iddia ediyor. Çin ise eski Keşmir krallığının kuzeydeki Aksai Çin bölgesini kontrolünde tutuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU