Suudi Arabistan'ın yeni banknotlarında "Keşmir'e bağımsızlık vermesi" Hindistan'ı kızdırdı

Yeni banknotlarda hem Hindistan'ın hem de Pakistan'ın sınırlarının bozulmuş görünmesinin ardından Hindistan yönetimi "acilen düzeltici adımlar atılmasını" talep etti

Yeni banknotlarda Keşmir, Hindistan veya Pakistan'dan ayrı bir ülke gibi görünüyor (@aarifshaah/Twitter)

Tartışmalı Keşmir bölgesini görünüşe göre tamamen ayrı bir ülke gibi gösteren yeni Suudi Arabistan banknotları Hindistan'da öfke uyandırdı.

Yeni 20 riyal banknotu, Suudi Arabistan tarafından krallığın G20 başkanlığını kutlamak için 24 Ekim'de tedavüle sokuldu. Söz konusu banknotun bir yüzünde Kral Selman'ın bir fotoğrafıyla Suudi G20 zirvesinin logosu, diğer yüzündeyse sanatsal biçimde resmedilmiş bir dünya haritası yer alıyor.

Fakat haritada Keşmir bölgesinin tamamının, her biri eski krallığın bir parçasını yöneten Hindistan, Pakistan veya Çin'den ayrı olarak gösterilmiş olması Hindistan'da hem halk nezdinde hem de resmi kademelerde öfkeye yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan hükümet sözcüsü Anurag Srivastava, Delhi yönetiminin banknota dair “ciddi endişelerini” hem Hindistan'daki Suudi Büyükelçiliği'nde hem de Hindistan'ın Riyad Büyükelçiliği aracılığıyla dile getirdiğini söyledi.

Srivastava, "Hindistan'ın dış toprak sınırlarının Suudi Arabistan'ın resmi ve yasal bir banknotunda bariz şekilde yanlış temsil edilmesi meselesinin takipçisiyiz. Bu konuda Suudi tarafından acilen düzeltici adımlar atılmasını talep ettik" dedi.

Sözcü, "Cammu Keşmir ve Ladakh birlik bölgelerinin Hindistan'ın ayrılmaz parçaları olduğunu yinelemek isterim" diye ekledi.

Suudi Arabistan, 21-22 Kasım tarihlerinde G20 zirvesine ev sahipliği yapacak. Hindistan da G20'nin parçası; fakat bu yeni gelişmeler zirve öncesinde bazı sorunlar yaratabilir. India Today'deki bir haberde, isimleri verilmeyen bazı kaynakların, Suudi Arabistan banknotta değişiklik yapmadığı müddetçe Hindistan'ın zirveye katılmasının savunulamayacağını söylediği aktarıldı.
 


Keşmir haritası etrafında dönen anlaşmazlık onlarca yıldır devam ediyor. Vadi, iki ülkenin uğruna savaştığı 1972'den bu yana Hindistan ve Pakistan arasındaki bir Kontrol Hattı tarafından bölünmüş durumda. Her iki ülke de vadinin tamamı üzerinde hak iddia ederken Çin ise vadinin Aksai Çin olarak bilinen kuzeybatı bölümünü yönetiyor.

Banknot üzerine yaşanan tartışma, Suudi Arabistan'la Hindistan arasındaki ilişkilerin sağlıklı göründüğü bir zamanda patlak verdi. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman geçen yıl bir toplantıda Hindistan Başbakanı Narendra Modi'sinden "ağabeyim" diye bahsetmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU