Dünyanın en küçük teknesi üretildi: İnsan saçında yüzebiliyor

Minik tekne, sıvılardaki mikroskobik hareketliliği inceleyerek, bakteri ve sperm gibi mikroskobik organizmalara dair detaylı bilgi edinilmesini sağlayacak

(Leiden University)

Hollandalı araştırmacılar, 3D yazıcı kullanarak dünyanın en küçük teknesini üretti. Teknenin insan saçında yüzebilecek kadar küçük olduğunu belirtiliyor. Zira bir saç telinin kalındığı  0,05 ve 0,09 mm arasında değişiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gizmodo’nun haberine göre tekne, 3D yazıcıları test etmek için kullanılan Benchy teknesinin 30 mikrometrelik bir kopyası. “3DBenchy” ismiyle bilinen bu tekne, 3D yazıcıların yeteneklerini ve olası hatalarını test etmek için özel olarak tasarlanmış bir 3D bilgisayar modeli.

Leiden Üniversitesi’nden araştırmacıların ürettiği minik tekneyse, sıvılardaki mikroskobik hareketliliği inceleyerek, bakteri ve sperm gibi mikroskobik organizmalara dair detaylı bilgi edinilmesini sağlayacak.

Minik Benchy, hidrojen peroksitle tepkimeye giren bir parça platin aracılığıyla kendisini iterek hareket ediyor. Teknenin üretimindeki zorlu süreçleri aktaran araştırmacı Daniela Kraft, şu ifadeleri kullanıyor:

3D Benchy, makroskobik 3D yazıcıları test etmek için tasarlanmış bir yapı ve birçok zorlu özelliğe sahip. Biz de doğal olarak, onu mikrometre ölçeğinde denedik. Ayrıca, mikrometrelik bir tekne yapmak eğlenceliydi.

 

Independent Türkçe, Gizmodo

DAHA FAZLA HABER OKU