Merkez Bankası gıda enflasyonu tahminini yükseltti

Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası, 2019 sonu için gıda enflasyon tahminini yüzde 13'ten yüzde 16'ya çıkardı. Mevcut gıda enflasyonu ise yüzde 29'un üzerinde

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, ilk çeyrek verilerini kapsayan, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. 

Merkez Bankası’nın 2019 sonu enflasyon tahminini bir önceki raporda olduğu gibi yüzde 14,6 seviyesinde açıklayan Çetinkaya, 2020 enflasyon tahmininin de değişiklik göstermeyerek yüzde 8,2 olduğunu belirtti. 

Çetinkaya “Önümüzdeki 3 yıl için enflasyon tahminlerinde önemli bir değişiklik yapmadık” dedi. 

Çetinkaya’nın ilk çeyrekteki görünümün “olumsuz seyrettiğini” açıkladığı gıda enflasyonu tahmini ise yükseldi. Buna göre 2019 sonu için önceki raporda yüzde 13 açıklanan tahmin, yüzde 16’ya çıkarıldı. Ocak raporunda yüzde 10 seviyesinde açıklanan 2020 gıda enflasyonu tahmini de yüzde 11’e yükseltildi. 

İlk çeyrekte iktisadi faaliyetin zayıf seyrini sürdürdüğünü ifade eden Merkez Bankası Başkanı, finansal koşullardaki sıkılığın iç talebi sınılamaya devam ettiğini ve özellikle taze meyve ve sebzelerde belirgin fiyat artışlarının gözlemlendiğini söyledi. 

Çetinkaya’nın konuşmasından diğer satır başları şöyle: 

- Tüketici enflasyonu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyrek sonuna kıyasla 0,59 puan azalışla yüzde 19,71’e gerileyerek ocak enflasyon raporu tahminiyle uyumlu gerçekleşti. 

- Bu dönemde işlenmemiş gıda, enerji, alkol, tütün ve altın dışı tüketici enflasyonu ön görülere kıyasla daha olumlu bir seyir izlerken işlenmemiş gıda fiyatları tahminlerin üzerinde bir artış gösterdi. 

- Yılın ilk çeyreğinde enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler korundu. Döviz kuru ve ithalat fiyatlarının tüketici enflasyonuna katkısı ise bir önceki çeyrek sonuna kıyasla düşürücü yönde oldu. 

- İç talep koşullarındaki zayıf seyrin devamı ile iktisadi faaliyetin enflasyonu sınırlayıcı etkisi belirginleşti. Buna karşın tüketici enflasyonu üzerinde işlenmemiş gıda fiyatları ve reel birim işgücü maliyeti kaynaklı baskılar arttı. 

- Yıllık enflasyondaki azalışta temel sürükleyici bir önceki çeyrekte olduğu gibi temel mal ve enerji grupları oldu.

- Temel mal grubu yıllık enflasyonu, döviz kuru gecikmeli etkilerinin azalması, dayanıklı mallardaki geçici vergi indirimlerinin süresinin uzatılması ve iç talepte gözlenen zayıf seyrin devamına bağlı olarak yavaşlama eğilimini sürdürdü.

Independent Türkçe 

 

DAHA FAZLA HABER OKU