Berat Albayrak: Türkiye, sermaye açısından dünyanın en liberal ülkelerinden birisi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Citibank Yatırımcı Konferansı’nda yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisi için yeni bir sermaye yatırım dalgasının ufukta belirdiğini söyleyerek, ülkede sermaye kontrolünün olmadığını yineledi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, teknoloji, ilaç, otomotiv, enerji, sigortacılık gibi sektörlerden 100'den fazla uluslararası şirketin temsilcilerinin de yer aldığı Citibank Yatırımcı Konferansı’na katıldı. 

Saat 16:00’da başlayan video konferansta konuşan Albayrak, Türkiye’nin yatırımcılara güçlü üretim tabanı, eğitimli insan kaynağı, stratejik konumu ve lojistik altyapısıyla önemli fırsatlar sunduğunu söyleyerek "Bu dönemde küresel şirketlerin Türkiye gibi yabancı şirketlere karşı tarafsız, şoklara dirençli, güvenilir, dinamik ortaklara ihtiyacı var” dedi. 

Birçok çok uluslu şirketin üretimlerini Asya’dan Türkiye’ye yönlendirdiğini vurgulayan Albayrak,  "Türkiye ekonomisi, bir dönüm noktasında. Yeni bir sermaye yatırım dalgası ufukta belirdi” dedi. 

Albayrak’a göre yeni ekonomik model, üretim, yatırım, iş imkanları, rekabetçi kur ile ihracatı, pandemi öncesi seviyeye getirerek kendini gösterdi. 

“Türkiye'nin tartışmasız en güçlü yanları, lojistik avantajı, üç kıtanın birleştiği noktada olması, genç nüfus ve eğitimli iş gücü” ifadelerini kullanan Hazine ve Maliye Bakanı, Türkiye’nin hızlı bir ekonomik büyümeye sahip olduğunu, gayrisafi yurt içi hasılanın 20 yılda üç katına çıktığını ve orta sınıfın satın alma gücünün arttığını söyledi. 

Bakan Albayrak, "Türkiye, İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde hızla ön sıralara ilerlemesinin yanında, yabancı yatırımcılar için de pek çok avantaj sağlıyor" diye konuştu. 

Türkiye’de dövizin belli bir seviyede tutulması için sermaye kontrolleri olup olmadığı konu ile ilgili de konuşan Albayrak, “Net bir biçimde söyleyeyim, böyle bir şey yok” dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı, “Türkiye, şu anda sermaye açısından dünyanın en liberal ülkelerinden birisi” diye konuştu. Albayrak ayrıca, turizmde salgın nedeniyle oluşan kaybın Türk Lirası’nda da etkili olduğunu söyledi. 

Gram altın 500 lirayı aştı

Dün ilk defa 8 lira üzerine çıkan Dolar/TL, Albayrak’ın konuşması sırasın 8 lira 20 kuruş seviyesine kadar çıktı. 17:00 itibarıyla dolar, 8,17 lira seviyesinde işlem görüyor. 

Pazartesi gününü 9,55 lira seviyesinde kapatan Euro/TL kuru ise 9,71’e kadar yükseldi ve tekrar 9 lira 67 kuruşa kadar gevşedi. 

Altının gramı tarihi rekorunu kırarak 500 lira seviyesini aşarken, çeyrek altın 818 liradan işlem görüyor. 



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU