HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: Seküler bir ahlak mümkün değildir.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, eğitim sistemini eleştirdi, seküler eğitimden vazgeçilmesini istedi. Sağlam “Seküler bir ahlak da mümkün değildir” dedi

Fotoğraf: HÜDA PAR

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, haftalık iç gündem değerlendirmesinde eğitim sistemi hakkında eleştirilende bulundu.

Türkiye’nin temel sorunlarının başında eğitimin geldiğini söyleyen Sağlam şunları söyledi:

Yapboz tahtasına dönüşen eğitim sistemi hiçbir zaman esaslı bir temel üzerine oturtulamadı. Bu gidişle önümüzdeki uzun yıllarda da oturması beklenmiyor. Sayın Cumhurbaşkanı da bir üniversite açılışında eğitim ve kültür alanında istenilen seviyede olmadığımızı dile getirdi. Türkiye’nin fikrî buhran içinde çırpındığını, yıllardır Batı’yı taklit eden eğitim sistemini uygulamakla amorf nesillerin yetiştirildiğini bunun için topyekûn bir eğitim reformu gerektiğini ifade etti. Bu bir itiraf olmasının yanı sıra kabullenilmesi zor bir öz eleştiridir aynı zamanda.

"Seküler ve materyalist bir taklitçilik revaç bulmuştur"

“Bugünkü eğitim sisteminin en önemli sorunu dayandığı felsefi anlayıştır” diyen Sağlam, “Tanzimat’la birlikte seküler ve materyalist bir taklitçilik revaç bulmuştur. Bu anlayış üzerine inşa edilen sistem, kendi değerlerine yabancı bir nesil yetiştirmiştir” dedi. Tanzimat öncesindeki sisteme geri dönülmesini isteyen Sağlam şunları söyledi:

Eğitim felsefemiz değişmelidir. İyi bir ahlak sistemi olmaksızın iyi insan yetiştirmek mümkün değildir. Seküler bir ahlak da mümkün değildir. Dünya ve ahiret bütünlüğü içerisinde; madde ve mana ile ahlak ve bilimi birleştirebilmeliyiz. Medeniyetimizin taşıyıcısı ve öncüsü bir ülke olmak istiyorsak eğitim, bilgi ve okula dair bütün uygulamalarımızı sorgulamamız gerekir…

Fransız eğitim sisteminin kabul edildiği 1867’den bu yana eğitim sistemimizden çıkarılan bütün değerlerimiz, yeniden kazandırılmalı ve sistem bu değerler üzerine inşa edilmelidir.  Aksi halde yıllardır Batı’nın materyalist değerlerine bulaşmış eğitim anlayışıyla geleceğimizi kendi ellerimizle yok etmeye devam edeceğiz.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU