72 kişinin öldüğü Grenfell Tower yangınıyla ilgili ilk tutuklama

38 yaşındaki adam, adaleti yanılttığı şüphesiyle tutuklandı

Onlarca kişinin yaşamını yitirdiği yangına, binanın cephe kaplamasında kullanılan malzemelerin yol açtığı iddia edilmişti (AFP)

Metropolitan Polis Teşkilatı, 38 yaşındaki bir adamı Grenfell Tower soruşturmasıyla ilgili olarak adaleti yanılttığı şüphesiyle tutukladı.

Kuruluş, bu kişinin cumartesi günü Sussex bölgesinde tutuklandığını belirtti. Söz konusu adam, yangınla bağlantılı olarak tutuklanan ilk kişi oldu.

Yerel bir polis karakoluna götürülen şahıs, soruşturma altında serbest bırakıldı.

Polis bu tutuklamanın, geçen hafta Grenfell Tower soruşturmasında gündeme gelen hadiselerle ilgili olarak gerçekleşmediğini belirtti.

Londra'nın batısındaki bir apartman bloğunda Haziran 2017'de çıkan yangın sonucu toplamda 72 kişi hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Felaketi beraberinde getiren koşulları ve nedenleri inceleyen Sir Martin Moore-Bick başkanlığındaki kamu soruşturması hâlâ devam ediyor. Polis yetkilileri, soruşturmanın bitişi sonrasına kadar herhangi bir tutuklama işleminde bulunmayacaklarını söylemişti.

Felaketten hayatta kalanlar ve Grenfell destekçileri, olayın üçüncü yıldönümü nedeniyle haziran ayında sanal bir anma töreni için bir araya gelmişti.

Geçen hafta Londa polis teşkilatı Scotland Yard, cumartesi günkü tutuklamayla ilgisi olmayan bir konuya dair yaptığı açıklamada, Grenfell Tower'ın yenilenmesine ilişkin bir proje yöneticisinin, kamu davasının ve polis soruşturmasının devam ettiğini bilmesine rağmen defterlerini "çöpe attığını" kabul etmesinin ardından "ceza gerektiren bir suç işlenip işlenmediğini değerlendirmeye" çalışacaklarını kaydetmişti.

Kensington ve Chelsea Kiracı Yönetimi Organizasyonu'nda (TMO) Grenfell'deki ev sahipleri için çalışan Claire Williams, yangından yaklaşık bir yıl sonra, Mayıs 2018'de masasını temizleyip işten ayrılırken elindeki kayıtları attığını belirtmişti.

Williams soruşturmada verdiği ifadede şu sözleri sarf etmişti:

Bu konuda el altından bir iş çevirdiğim yok. Masamı temizliyordum, baktım ve oradaki her şeyin tutanaklarda ya da diğer evraklarda resmen yer aldığına ve pek değerli olmadıklarına karar verdim.

Bu bir şey saklamayı amaçlayan, bilinçli bir karar değildi, yalnızca 'Masamı temizliyorum' meselesiydi. Onları çöp kutusuna attım.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU