72 kişiye mezar olan Grenfell’den kurtulanlardan projeksiyonlu eylem: Bu binaların dış kaplaması hala tehlikeli

Yangın felaketinin 2. yılında ses getiren bir eyleme imza atan aktivistler “Daha fazla bekleyemeyiz. Herkesin kendi evlerinde güven içinde yaşaması için şimdi harekete geçmeliyiz” dedi

İngiltere’de Grenfell faciasından hayatta kalanlar ve olayda yakınlarını kaybedenler, felaketin yıldönümünde ülkenin bazı şehirlerinde binalara yangın güvenliği uyarısında bulunan yazılar yansıttı.

Başkent Londra’nın yanı sıra Newcastle ve Manchester şehirlerinde yüksek katlı binalar, 14 Haziran 2017’de 72 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangına rağmen bugüne dek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamasına dikkati çeken mesajlarla aydınlatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yansıtılan yazılarda, binaların cephelerinin tehlikeli malzemelerle kaplı olduğu belirtilirken, bu yapılarda hala yangına karşı duman dedektörü, yangın söndürücü fıskiyeler ya da yangın kapılarının olmadığı vurgulandı.

Felaketten hayatta kalanlarla, olayda ailelerini, arkadaşlarını ve komşularını kaybedenlerin kurduğu Grenfell Birliği, yaptıkları eylemle değişim çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Yangından kurtulanlar arasında yer alan grup başkanı Natasha Elcock, “Güçlü bir mesaj vermemiz gerekiyordu. Grenfell’in üzerinden 2 yıl geçti ve insanlar hala gece yataklarına Grenfell gibi bir yangının tekrarlaması endişesiyle gidiyor” dedi. 

Yangın sonrası blokların güvenli hale getirileceği sözünün verildiğini hatırlatan Elcock, “Aradan 2 yıl geçti, artık daha fazla bekleyemeyiz. Herkesin kendi evlerinde güvenli yaşaması için şimdi harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

 

 

Eylem için seçilen ve yangın güvenliği bulunmayan binalardan biri, Newcastle’daki 25 katlı Cruddas Park House adlı sosyal konutlar oldu. Binaya, “Grenfell’in üzerinden 2 yıl geçti ve bu binadaki yangın kapıları hala çalışmıyor” yazısı yansıtıldı.

Londra’da Grenfell’e yalnızca metrelerce uzaktaki, 20 katlı, Frinstead House adlı bir diğer sosyal konut da “Bu binada yangına karşı tavan fıskiye yok” yazısıyla aydınlandı.

Manchester’da seçilen NV Buildings bloklarından birine yansıtılan mesajdaysa, “Bu binanın dış cephe kaplaması hala tehlikeli” ifadeleri yer aldı. Üç blok halinde, 246 dairenin yer aldığı kompleks, çok yüksek basınca neden olan ve 2009’da Londra’daki Lakanal House’ta yaşanan ölümcül yangına da yol açtığı tespit edilen levhalarla kaplı. 

Öte yandan İngiliz hükümetinin verilerine göre, ülke genelinde özel mülkiyete ait 164 yüksek katlı binanın cephe kaplamalarında, yaşanan felakete rağmen Grenfell tarzı alüminyum kompozit levhalar bulunuyor. 

Grenfell Birliği, “göz boyamakla” suçladıkları hükümetin, benzer ölümcül yangınları önlemek için harekete geçmediğini belirtiyor.

Grup, tüm bloklarda yangına dayanıklı kapıların ve kaçış yollarını açık tutmak için fıskiyelerin kurulmasının zorunlu hale getirilmesinin yanı sıra tüm tehlikeli kaplamaların kaldırılmasını istiyor. Grenfell Birliği ayrıca hane sakinlerinin “sözlerinin dinlenmesini ve bu kişilere saygıyla yaklaşılmasını” sağlamak için yeni bir sosyal konut düzenlemesinin tesis edilmesini talep ediyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU