Yeni Şafak yazarı Acet: Faruk Bildirici’nin yazdıklarını şaşkınlık içinde okudum

“Normalde, Faruk Bey’in önce benden özür dilemesi gerekir ama ben böyle bir talepte bulunmayacağım”

Fotoğraf: Twitter

Yeni Şafak yazarlarından Mehmet Acet, Cuma günü kaleme aldığı köşe yazısını eleştiren Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici’nin yazdıklarını “hayretle okuduğunu” söyledi.

Bildirici, 24 Ekim’de kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak ve Takvim gazetelerinde kaynağı gizlenerek S-400'lerle ilgili aktarılan haberi ele almıştı. “Gazetecilikte background yani kaynağı gizli tutulan haberler yazılır. Ama kaynağı gizli demeç olmaz!" diyen Bildirici, “Haber kaynağının bilgi vermesi ile görüşünü açıklaması arasında fark vardır. Kaynağın görüşünü ismini gizleyerek aktarırsanız, gazetecilikten çok sözcülük yapmış olursunuz” demişti.

Acet de bugünkü köşe yazısında kendisine eleştiriler yönelten Bildirici’ye şöyle yanıt verdi:  

Evvelsi gün bir arkadaşımın haber vermesiyle gazeteci ve medya ombudsmanı Faruk Bildirici’nin cuma günkü yazımız hakkında yazdıklarını şaşkınlık içinde okudum. Şaşkınlık içinde diyorum, çünkü dünyanın her tarafında gazetecilik faaliyetlerinin doğal bir parçası olarak görülen bir yöntemle o yazıyı yazdığım halde, üç ayrı meslektaşımızla birlikte gazetecilik kurallarını çiğnemekle suçlanıyordum. Haksız bir suçlama bu. Bir medya ombudsmanında olması gereken ‘objektiflikten’ ve ‘hakkaniyetli olma’ gereğinden yoksun bir yaklaşım biçimi. Gerekçesini de anlatayım. İngilizce haber/yorum metinlerinde kullanılan bir tabir vardır. “On condition of anonymity.” “İsminin gizli tutulması kaydıyla” anlamına gelir. Benim ve diğer üç arkadaşımızın Bildirici’nin eleştirilerine muhatap olan yazıları bu kurala sadakat göstermekten öte bir anlam taşımıyor. İsminin gizli tutulması kaydıyla konuşan ‘kaynak’, bilgi de verir, yorum da yapar. Gazeteci bunu kendi becerisine, öncelik sıralamasına, üslubuna göre haberine ya da köşesine taşır. Bunu böyle yapınca, haber kaynağının sözcüsü olmazsınız.

“Benim meramımı, benim meramıma uygun şekilde yansıtmadığı için, niyetimi yanlış okuduğu için, kendisi okuyucusunu yanıltmış oluyor” diyen Acet, şöyle yazdı:

Bir ombudsmana yakışmaz bu. Normalde, Faruk Bey’in önce benden özür dilemesi gerekir ama ben böyle bir talepte bulunmayacağım. Şunu yapsın yeter: Bir yazı daha yazıp, “Ey okuyucularım, bir ombudsman olarak niyet okumaya kalktım, bunu da yanlış yaptım” desin, bu benim için yeterli. Bekleyeceğim, göreceğiz bakalım böyle bir yiğitlik yapacak mı?

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU