Arap ülkeleriyle yapılan anlaşmaları öven İsrail Başbakanı Netanyahu: Ortadoğu haritasını değiştirdik

İsrail Başbakanı, ülkesinin artık dünyanın herhangi bir yerine kısa sürede ve daha uygun maliyetle ulaşabildiğini söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: Reuters

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'le yaptığı diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmalarına övgüde bulundu. 

Ülkesinin bölgedeki acziyetini kırdığını ifade eden Netanyahu, İsrail'in artık dünyanın herhangi bir yerine daha kısa sürede ve daha az maliyetle ulaşabildiğini sözlerine ekledi.

Netanyahu, İsrail'in Ortadoğu haritasını değiştirdiğini söylerken, yakında başka ülkelerle de ilişkilerin normalleşeceğine inandığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BAE, Bahreyn ve Sudan ile yapılan normalleşme anlaşmalarının ülkesinin yaşadığı coğrafi izolasyona son verdiğini belirten başbakan, konuşmasında uçuş rotasını gösteren çizgileri kullanarak Tel Aviv'in "Ortadoğu haritasını değiştirdiğini" söyledi.

Netanyahu, Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE üzerinden yapılan uçuşların Hindistan ve diğer Asya noktalarına giden yolcuları "zaman ve paradan" kurtaracağını belirtti.

Sudan, Ağustos ayından bu yana, BAE ve Bahreyn'den sonra İsrail ile ilişkilerin normalleştiğini duyuran üçüncü Arap ülkesi oldu. Netanyahu, Uganda'da yılın başında Sudanlı General Abdülfettah el-Burhan ile görüşmüştü.

Başka ülkelerin de İsrail ile normalleşme adımı atacağını doğrulayan başbakan, Suudi Arabistan'ın İsrail ile resmi ilişkileri olmamasına rağmen uçuşlarda hava sahasının kullanılmasına izin verdiğini sözlerine ekledi.

 

İsrail Başbakanı, Sudan ile yakınlaşmanın Atlantik'i geçmek isteyen İsraillilere fayda sağlayacağını söyledi.

Netanyahu, "Normalleşme ilanından önce yaptığımız anlaşmalara göre batıya Sudan üzerinden, Brezilya ve Latin Amerika'ya Çad üzerinden uçabiliriz" şeklinde konuştu.

Başbakan, "İsrail bugün tüm dünyayla temas halindedir" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU