Gerçek 4 yıl sonra ortaya çıktı: Eski EDOK Komutanı İyidil, 15 Temmuz'da darbenin beyin takımından Partigöç'le Genelkurmay Karargahı'nda görüştü

İstinaf mahkemesinin hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozup tahliye ettiği Metin İyidil, itiraz üzerine yeniden tutuklanmıştı. İyidil'in 15 Temmuz'da Genelkurmay Karargahı'nda Mehmet Partigöç ile görüştüğü ortaya çıktı

Fotoğraf: AA

Kendilerine Yurtta Sulh Konseyi adını veren cuntacıların 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra tutuklanan eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Metin İyidil'in darbe girişiminin yaşandığı gün Genelkurmay karargahına giderek, Yurtta Sulh Konseyi üyesi Mehmet Partigöç'le görüştüğü ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstinaf kararıyla ortaya çıktı

Eski Korgeneral Metin İyidil'in Genelkurmay Çatı Davası'nın istinaf kararında yer alan bilgilere göre, darbe girişiminin önemli isimlerinden olan eski Tuğgeneral Mehmet Partigöç'le 15 Temmuz darbe girişimi başlamadan önce Genelkurmay Başkanlığı karargahında bir araya geldiği belirtildi. 

İstinaf kararında, eski EDOK Komutanı Metin İyidil'in, 15 Temmuz günü saat 14.25'te Genelkurmay Karargahı'na gelerek Mehmet Partigöç'le görüştüğü yer aldı.

Ağırlaştırılmış müebbet almış, istinaf bozmuştu

Korgeneral Metin İyidil, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Yerel mahkemenin kararına yapılan itiraz üzerine dosya, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'ne taşındı. Daire, İyidil'in beraatına karar vererek tahliyesine hükmetmişti. 

İtiraz üzerine yeniden tutuklanmıştı

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı tarafından İyidil hakkındaki beraat ve tahliye kararına itiraz edilmesi üzerine itirazı inceleyen 21. Ceza Dairesi, İyidil'in tutuklanmasına karar vermişti. 

Yargıtay beraati bozdu

İyidil'in yargılamasında, son noktayı Yargıtay koymuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İyidil hakkındaki beraat kararının bozulmasına hükmetmişti. Yargıtay, tahliye kararı veren 20. Ceza Dairesi'nin duruşma açmadan karar vermesini ve İyidil’in eylemlerine ilişkin eksik inceleme yapılmasını bozma gerekçesi saymıştı. 

Erdoğan: Yargı camiamız için üzücü bir adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İyidil hakkında verilen ocak ayındaki tahliye kararı için "Bu yargı camiamız için gerçekten çok çok üzücü bir adım olmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

Beraat veren hakimlerin görev yeri değiştirildi

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, Metin İyidil hakkında beraat ve tahliye kararı veren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi Başkanı Hulusi Gül'ü Çorum'a, Daire üyeleri Hakan Tural'ı Eskişehir'e, İsa Karakoç ve Alaadtin Akdere'nin Konya'ya tayin etmişti. 

Nihat Özdemir'in kayınbiraderi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir'in oğlu ve gelini de, Metin İyidil tekrar tutuklandığında gözaltına alınmıştı.

Eski Korgeneral Metin İyidil aynı zamanda TFF Başkanı Nihat Özdemir’in kayınbiraderi...

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU