Çin'in en zenginleri koronavirüs krizi sırasında servetlerini katladı

Ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle yasaklama tehdidinin ardından grubun ABD’deki faaliyetleriyle ilgili endişelere rağmen, Bonnie Ma servetini yüzde 50 artırdı

E-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma en zengin Çinli zenginler listesinde zirveyi korudu / Fotoğraf: AFP

Huron Vakfı'nın dünya çapındaki zengin kişilere ilişkin yıllık endeksine göre Çin'in en zenginleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşanan karantinalar sırasında e-ticaret ve internet oyunlarında yaşanan patlama ile birlikte son beş yıldaki kazançlarını misliyle artırarak, 2020'de 1,5 trilyon dolarlık rekor bir servet biriktirdi.

Huron Vakfı endeksine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki milyarder kulübüne 257 kişi daha katıldı. Buna göre şu anda Çin'de toplam 878 milyarder bulunuyor.

Huron'un Şubat ayındaki endeksinde, yılın başında ABD'de 626 kişinin bu kategoride yer aldığı bilgisi yer almıştı.

Huron Vakfı, Ağustos ayında her biri net değeri 2 milyar yuan (300 milyon dolar) veya toplamda 4 trilyon dolardan fazla olan yaklaşık 2 bin kişiye işaret etti.

Alibaba listenin başında

Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, virüsü kontrol altına almak için uygulanan sıkı karantina önlemleri sırasında insanların aylarca evde kalması nedeniyle e-ticaretteki patlamanın ortasında servetini yüzde 45 artırıp 58,8 milyar dolara yükseltti ve listenin başında yer almaya devam etti.

Onu, 57,4 milyar dolar ile eğlence, yapay zekâ ve teknoloji devi Tencent Grubu ve WeChat'in sahibi Bonnie Ma izledi.

Ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle yasaklama tehdidinin ardından grubun ABD'deki faaliyetleriyle ilgili endişelere rağmen, Bonnie Ma servetini yüzde 50 artırdı.

Şişelenmiş su markası Nongfu ile tanınan 66 yaşındaki Jung Shanshan, Eylül ayında Hong Kong pazarında ilk halka arzının ardından 53,7 milyar dolar ile üçüncü sırada yer alarak listeye ilk kez girdi.

Türünün ilk örneği

Huron endeksinin baş araştırmacısı Robert Hogwerf, "Dünya sadece bir yılda elde edilen bu kadar zenginlik görmedi. Bu yılki liste, Çin'in imalat ve emlak gibi geleneksel sektörlerden yeni bir ekonomiye doğru ilerlediğini gösterdi" dedi.

Endekse göre Meituan yemek dağıtım uygulamasının kurucusu Wang Xing, servetini dört katına çıkararak, 25 milyar dolar ile 52 sıra yükseldi ve listede 13. sırada yer aldı.

E-alışveriş platformu JD.com'un kurucusu Richard Liu ise servetini ikiye katladı ve 23,5 milyara ulaştı.

Listede, serveti üç kat artarak 19,9 milyar dolara ulaşan Jivi Aşı Şirketi'nin kurucusu Jiang Rinsheng de dahil olmak üzere salgından fayda sağlayan sağlık sektöründeki işletmeler de yer aldı.

Bu yıl büyüme kaydeden ilk ekonomi

Çin, ilk olarak Wuhan'da ortaya çıkan ve yılın ilk çeyreğinde benzeri görülmemiş bir ekonomik gerilemeye neden olan koronavirüsü kontrol altına almak amacıyla Ocak ve Şubat ayı sonlarında ülke genelindeki büyük şehirleri kapattı.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, salgın kontrol altına alındığında ülke bu yıl büyüme kaydeden ilk büyük ekonomi olmaya yaklaştı.

Pazartesi günü elde edilen veriler, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 4,9 büyüdüğünü gösterdi ancak birçok sıradan işçi ve yeni mezun iş bulmak için mücadele ediyor.

Kentsel işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 5,4 düştü ve analistler bu yıl resmen ilan edilenden daha yüksek işsizlik rakamları uyarısında bulundu.

Çin liderliği, virüsle başa çıkma şekline övgüde bulunarak, yüz binlerce vatandaşına deneysel aşılar yaptı.

Çin'de insanlar, dünyanın diğer birçok ülkesindeki durumla tamamen çelişen bir şekilde alışverişe, gezmeye ve restoranlara döndü.

Ancak, hükümetin iç talebi yeniden canlandırma girişimlerine rağmen, işlerle ilgili uzun vadeli endişeler ve virüsün Çin'e geri dönüşüne dair ihtimal tüketicileri etkiliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

https://www.independentarabia.com/node/161921

DAHA FAZLA HABER OKU