Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği: Sağlık çalışanlarının tükenmelerinin önlenmesi için gerekli sistemsel tedbirler alınmalı

Birlik ve dernek, sağlık çalışanlarının ruh sağlığının korunması ve tükenmelerinin önlenmesi için gerekli sistemsel tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti

Fotoğraf: AA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sağlık çalışanlarının psikolojik açıdan tükenmekte olduğu ve bu durumun doğrudan halk sağlığı sorununa dönüşeceği uyarısı yaptı.

TTB ve TPD Ankara'da ortak basın açıklaması yaptı.

İş verimleri azalan sağlık çalışanları toplu olarak tükendiğinde bu sorunla baş edecek başka bir meslek grubu olmadığına dikkat çeken birlik ve dernek, sağlık çalışanlarının ruh sağlığının korunması ve tükenmelerinin önlenmesi için gerekli sistemsel tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

TTB: 900 sağlık çalışanı istifa etti

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. R. Şebnem Korur kesin veriler olmamakla birlikte geçen ay itibariyle toplam 900 sağlık çalışanının pandemi sürecinde görevinden istifa ettiğini söyledi.

TPD Başkanı Dr. Ömer Böke ise artan intiharlara dair net bir veri olmadığını ancak sahadaki gözlemlerine dayanarak intihar oranının arttığını söyledi.

“Pek çok ilde istifaların açılması ile birlikte toplu istifalar olmuş, pek çok çalışan da emekliye ayrılmıştır ve bu dönemde intihar oranlarında artış olmuştur” diyen Böke, “Küresel salgın, sağlık çalışanları için bir salgından çok daha olumsuz sonuçlara yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de son durum ne?

Türkiye'de açıklanan son verilere göre 1815 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 72 kişi hayatını kaybetti.

Toplam test sayısı 12 milyon 408 bin 312'ye ulaştı.

Hasta sayısı 347 bin 493, vefat sayısı 9 bin 296, ağır hasta sayısı 1427, aktif hasta sayısı 34 bin 194 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 5,9, yatak doluluk oranı yüzde 48,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65,4, ventilatör doluluk oranı yüzde 32,7, ortalama temaslı tespit süresi 7,6 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,4 olarak kayıtlara geçti.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU