İnternet aramalarında ilk sırada çıkmak için reklam verdi, tazminata mahkum oldu

Bir arama butonunda ilk sırada çıkmak için reklam veren bir firmanın seçtiği anahtar kelimenin tescilli ismi olduğunu iddia eden bir başka firma dava açtı. Yargılama sonunda reklam veren firma, marka hakkını ihlalden mahkum oldu, karar Yargıtay'ca onandı

Arama butonuna başka firmanın adını anahtar kelime olarak kullanan firma, tazminata mahkum oldu / Fotoğraf: www.thebalanceeveryday.com

İnternet günümüzde ticaretin ve reklamcılığın da vazgeçilmezi durumunda.

Birçok firma ve ticaretle uğraşan kullanıcı, internet aramalarında öne çıkmak için bu alanda çalışan reklam firmalarına ya da bilişim uzmanlarına para ödüyor.

Örneğin kullanıcılar, almak istedikleri ürün ve hizmetlerle ilgili kelimeleri  arama butonuna yazdıklarında karşılarına önce bu firma veya kişilere ait siteler çıkıyor.

Ancak daha çok müşteri kazanayım diye bu yola başvuranlar dikkat etmemeleri halinde hukuki sorunlarla karşılaşabiliyorlar.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2020/1179 K sayılı kararı buna örnek bir vaka içeriyor.

Dairenin karar metnine göre olay özet olarak şu şekilde gelişti.

Depolama konusunda çalışan bir firma, yaygın olarak kullanılan bir arama butonuna anahtar kelime olarak “P...Depo” yazıldığında kendi sitesinin üst sırada çıkmasını sağladı.

Ancak söz konusu ismin kendisinin tescilli ismi olduğunu iddia eden bir başka firma, verilen reklam ile depolama işlemlerinin sanki kendi firmaları tarafından yapılmış olduğu gibi bir izlenimin oluştuğunu, isimlerinin izinsiz kullanıldığını ve müşteriyi aldatıcı olduğunu iddia ederek Ankara 4. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’ne diğer firma aleyhinde tazminat talebiyle dava açtı.

Mahkeme, 7 Mart 2018 tarihinde davayı sonuçlandırdı.

Dava edillen firma "Marka tescillinden kaynaklanan hakka tecavüz ve haksız rekabet oluşturmak" suçlarından faiziyle ödemek üzere iki bin lira maddi, beş bin lira manevi tazminat cezasına mahkum oldu.

Ayrıca arama butonundan reklamını kaldırmasına ve tirajı 100 binden fazla olan bir ulusal gazetede parasını kendi ödeyerek sonucu duyuran bir ilan vermesine de karar verildi.

Davalı firmanın itirazı üzerine dosyayı inceleyen İstinaf Mahkemesi, kararı yerinde buldu.

Davalı firma, bunun üzerine son çare olarak temyiz talebiyle Yargıtay’a başvurdu.

Ancak Yargıtay 11.Hukuk Dairesi,  temyiz talebini ret ederek, cezayı onadı. Böylece iki yıllı aşan yargılama süreci reklam veren firmanın mahkumiyeti ile son buldu.

 

rıdvan.jpg
Avukat Rıdvan Yıldız / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Hashtag ve tag seçiminde marka hakkı ihlali yapmamaya dikkat edilmeli"

Konuyla ilgili görüşünü  sorduğumuz sosyal medya hukuku uzmanı Av. Rıdvan Yıldız, internet reklamlarında anahtar kelime olarak bilinen markaların adlarının kullanılarak insanların yanıltıldığının ve marka haklarının ihlal edildiğinin zaman zaman görüldüğünü belirterek, şu tespitte bulundu:

Sosyal medya mecralarında tescilli markaların anahtar kelime olarak kullanılması yoluyla reklam yapılması hak ihlali sayılmaktadır. Ayrıca sosyal medya paylaşımlarında tescilli markaların “Hashtag”  veya “Tag” adı verilen etiketlerde ticari amaçlarla kullanılmasının da marka haklarının ihlali kabul edilmesi muhtemeldir. Bu nedenlerle sosyal  medyada ticari paylaşımlarda ve reklamlarda marka haklarının ihlal edilmemesine dikkat edilmelidir.  Marka hakkı sahiplerinin de bu gibi hak ihlallerine karşı hukuki yolara başvurabileceğini ve zararlarını tazmin edebileceğini ifade edebiliriz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU