Gelecek Partisi ilk kongresini 1 Kasım'da yapacak… Davutoğlu'nun liderliğindeki parti Türkiye siyasetinde nereye oturuyor?

Gelecek Partisi kurulalı 1 yıl olmadan büyük kongresini yapmaya hak kazandı. 6 ay sonra yapılacak herhangi bir seçime girme hakkı da doğan partinin Türkiye siyasetinde hangi noktada yer alıyor?

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin 62, 63, ve 64. Hükümetlerinin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığında kurulan Gelecek Partisi, 71 il ve 400 ilçede örgütlenerek büyük kongreyi yapmaya hak kazandı.

Gelecek Partisi yetkilileri, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na başvurarak 1 Kasım'da büyük kongre yapacaklarını bildirdi. Parti, bu kongreyle birlikte 6 ay sonra yapılacak herhangi bir seçime katılma hakkı kazanmış olacak.

Danışmanlıktan Başbakanlığa...

Gelecek Partisi, Türkiye siyasetinde "sancılı" bir sürecin ardından doğan, ülkenin "genç" partilerinden biri. 

Partinin lideri Ahmet Davutoğlu, akademisyen kimliğiyle tanınan bir isimken, önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını yaptı. 

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu AA.jpg
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nı 5 yıl boyunca sürdürdü / Fotoğraf: AA

 

2009 yılında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Davutoğlu bu görevi 2014'e kadar sürdürdü. Tam o yıl Türkiye yine bir eşikten geçiyordu. 

2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile halk cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez oy kullanmak için sandık başına gitti. Seçimlerde 3 aday vardı.

AK Parti, lideri Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP, MHP, BBP, DP ve DSP'nin de aralarında olduğu partiler Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, HDP ve sol fraksiyonlar ise HDP'nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı aday göstermişti. Erdoğan, blok halindeki rakiplerine rağmen yüzde 51,79 oranında oy aldı ve halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu. 

''Ahmet Davutoğlu kardeşim''

Sıradaki soru ise şuydu: AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğunun yeni sahibi kim olacak?

AK Parti'nin lideri Erdoğan, yakından tanıdığı Ahmet Davutoğlu'nu işaret etmişti. Erdoğan, partisinin MYK toplantısının ardından yeni başbakanı şu sözlerle duyurdu:

"27 Ağustos'ta AK Parti'nin olağanüstü genel kuruluna, genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız Dışişleri Bakanımız, Konya Milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu kardeşimdir."

 

yeni lider davutoğlu.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanı olacağına işaret etmişti / Fotoğraf: AA

 

Erdoğan, 2007'de AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayını ilan ederken de "Kardeşim" hitabını kullanmıştı.

Bir gün sonra, 28 Ağustos 2014'te Çankaya Köşkü'ne giden Erdoğan, görevi bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den teslim aldı.

AK Parti Genel Başkan adayını belirleyip köşke öyle gitmesi Abdullah Gül'ün AK Parti'ye genel başkan olarak dönmesinin önünü kapatmak için yapıldığı da o dönem uzun süre konuşuldu.

Siyasi Etik Yasası, Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki en görünür kriz

Kongreyle Davutoğlu genel başkan oldu ve hükümet kurması için görev aldı. Görev süresi boyunca hendek operasyonları, IŞİD ve PKK'nın şehirlerdeki saldırıları, Ortadoğu'daki krizlerle uğraştı. 

Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki görünür ilk kriz, siyasi etik ve siyasette şeffaflık öngören bir kanun teklifiyle yaşandı. Teklif bizzat Erdoğan tarafından eleştirildi. 

Kanunla TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri, genel merkez yöneticileri ve il-ilçe başkanlarına mal bildirimi yapma zorunluluğu getiriliyordu. Erdoğan, kanuna "Böyle giderse görev alacak il ve ilçe başkanı bulamazsınız"  sözleriyle tepki gösterdi. 

 

davutoğlu hükümeti kuruyor aa.jpg
Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde birçok konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ihtilafa düştüğü biliniyor / Fotoğraf: T.C Cumhurbaşkanlığı

 

AK Parti, 24 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 40 almış ve tek başına iktidar olma hakkını kaybetmişti. Diğer partilerle yapılan koalisyon görüşmeleri sonuç vermeyince seçimler 1 Kasım 2015'te tekrarlandı. AK Parti bu seçimde yüzde 49'un üzerinde rekor bir oy aldı.

AK Parti, Davutoğlu'nun genel başkanlığında kırılması zor bir oy oranı yakalasa da süreç Davutoğlu'nun aleyhine işledi. 

Erdoğan ve yakın çevresi, Davutoğlu'nun partiyi Erdoğan'dan uzaklaştırdığını düşünüyordu. Bu rahatsızlığın en net yansıması MKYK'da yaşandı. Bazı MKYK üyeleri, Davutoğlu yurtdışındayken üyeleri bir teklif hazırladı ve genel başkanın il ve ilçe başkanı atama yetkisini iptal etti. Erdoğan'a yakın gazeteciler tarafından yazılan bir bildiriyle de kamuoyuna yönelik mesaj verildi. 

Mesajı alan Davutoğlu, 5 Mayıs 2016'da Başbakanlıktan istifa etti. 

Manifesto açıklandı

Bir süre kamuoyuna yönelik açıklamalarda bulunmasa da çeşitli süreçlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaştı ve yanlış gördüğü hususları hem yazılı hem de sözlü olarak iletti. 

İstifadan 3 yıl sonra ise kamuoyuna bir "manifesto" açıkladı. Bu manifestoyla artık susmayacağının işaretini veriyordu.

O ve arkadaşları artık medyaya röportajlar veriyor, toplantı yapıyor ve AK Parti'nin kurucu ilkelerinden saptığını savunuyorlardı. Ama AK Parti bu eleştirileri affetmeyerek Davutoğlu ve arkadaşlarını ihraç istemiyle disipline sevk etti. 

İhracı istenenler arasında partinin eski genel başkan yardımcıları Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün, eski AK Parti milletvekili Abdullah Başçı ile partinin eski Ankara ve İstanbul İl Başkanları da vardı.

 

istifa aa.jpg
Davutoğlu ve yol arkadaşları, ihraç edilmeyi beklemeden partiden istifa etti / Fotoğraf: AA

 

Bu isimler, ihraç edilmeyi beklemeden partiden istifa etti ve yeni bir parti kurmak için hazırlıklara başladı.

Yeni parti, bu olaydan 3 ay sonra Gelecek Partisi adıyla kuruldu ve siyasete başladı.

Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti'ye, hükümet politikalarına ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine muhalefeti, kurucuları arasında olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kapatılmasıyla sertleşti. Söylemini sertleştireceği, Şehir Üniversitesi kapatıldıktan sonra yaptığı basın açıklamasında kullandığı şu ifadelerle de anlaşılıyordu:

''Bir Mevlana talebesi olarak vuslatı geciktirme arzusu barındırabilir düşüncesiyle Rabbimden hiçbir zaman uzun ömür duasında bulunmadım. Ama bugün bütün yüreğimle ve varlığımla Rabbime 'Şehir Üniversitesini ihya etmeden emanetini alma' niyazında bulunuyorum.''

Sert söylemleri onu ve partisini daha çok gündeme taşıdı.

''AK Parti seçmeninde ciddi bir rahatsızlık var''

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun, AK Parti'ye oy veren seçmen arasında ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirtiyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarıyla da bu durumun ortaya çıktığına değinen Coşkun, kararsız kalan seçmenin önemli kısmının önceki seçimlerde AK Parti'ye oy verdiğini de söylüyor.

 

Vahap Coşkun
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun

 

AK Parti'den iki yeni parti doğmasının, bu rahatsızlığın bir dışa yansıması olduğunu belirten Coşkun, hem Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi'nin hem de Ali Babacan'ın genel başkanlığındaki DEVA Partisi'nin merkez parti olma iddiasıyla yola çıktıklarını hatırlatarak, "Parti programlarına baktığımızda bu iddiaya uygun bir söylem tutturulduğunu da görmek mümkün" dedi.

Davutoğlu'nun daha dindar ve İslamcı karaktere sahip olduğuna yönelik genel bir algı olduğuna değinen Coşkun, "Kendisi bunu reddederek merkez siyaset inşa etmeye çalışsa da kamuoyu algısı öyle değil. Daha dindar, AK Parti'nin çekirdeğinde yer alan seçmene hitap edeceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı. 

''Davutoğlu, 'AK Parti'de değişim olmaz' düşüncesini yıktı''

"Davutoğlu önemli bir hizmet yaptı" diyen Coşkun, "İçinde değişim yaşanmayacağı düşünülen AK Parti'de alternatif arayanlar için ön açıcı bir işlev gördü ve şu anda en etkili muhalefet yürüten liderlerden biri. Onu destekleyen Batı dünyası ve medya yok. Söylemini söz üzerinden inşa eden bir siyaset izliyor. Evet, merkez olma iddiası var ama asıl besleneceği kaynak AK Parti'ye oy veren seçmen olacak. Başarılı olup olmayacağı ise o seçmenin ne kadarını ikna edeceğine göre değişir" şeklinde konuştu. 

 Gelecek Partisi'nin Teşkilat Başkanı Nedim Yamalı tecrübeli bir siyasetçi. 

2001'de AK Parti'nin Ankara İl Başkanları kurucuları arasında yer aldı. 2014 yılında ise partinin Ankara İl Başkanı oldu. 

Yamalı, Davutoğlu'nun AK Parti'den istifa ettiğini açıkladığı basın toplantısında da Davutoğlu ile birlikte kameraların karşısındaydı.

Yamalı, kendisinin ve arkadaşlarının AK Parti'den istifa etmeden önce parti içinde mücadelelerini yaptıklarına inanıyor.

 

Nedim Yamalı.jpg
Gelecek Partisi Teşkilat Başkanı Nedim Yamalı

 

"Akraba kayırmacılığından, adalet ve özgürlükler alanındaki daralmadan, medya üzerine kurulan baskıdan ciddi anlamda rahatsızdık" diyen Yamalı, "Bu konularda tedbir alınması için mücadele etmeye başladık. Gerekli tüzük değişikliklerinin yapılmasını istiyorduk ama başarılı olamadık. Bizi dinlemedikleri gibi hakkımızda ihraç süreci başlattılar" diye konuştu. 

''Siyaset bir 'adalet' mücadelesidir''

Türkiye'de hem medyaya hem de ifade özgürlüğüne yönelik baskılar olduğunu, yargıda rahatsızlık verici durumların yaşandığını söyleyen Yamalı, bunun da Türkiye'de bir "zihinsel daralma" meydana getirdiğini savundu. 

 Yamalı'ya göre AK Parti kurulduğunda "ötekinin" de hakkını müdafaa etme üzerine bir pozisyon aldı ama zamanla bu ortadan kayboldu.

Hem Türkiye'deki hem de dünyadaki bu "daralmaya" karşı düşüncelerini söylediklerini ve çözüm önerileri sunduklarını belirten Yamalı, "Gelecek Partisi'nin oturduğu eksen hak, hukuk, özgürlüklere ve diğer bütün seslere saygı eksenine dayanıyor" ifadelerini kullandı. 

"Siyaset aslında bir adalet mücadelesidir" diyen Yamalı şunları söyledi:

"Türkiye'de Cumhuriyet kurulmadan önce de bir meclis vardı. Ve tüm mücadele meclisin sağlıklı bir şekilde çalışması üzerine inşa edilmişti. Biz de bunu arzu ettik. Türkiye'de 200 yıldır iki siyasi pencere var; daha otoriter bir devleti savunanlar ve meclisin daha güçlü olmasını isteyenler. Biz ikinci pencereden bakıyoruz. Başkanlık sistemine işte bu yüzden karşıyız."

Yamalı, kongre süreciyle birlikte mevzuata göre önümüzdeki nisan ayının sonundan itibaren yapılacak bütün seçimlere girmeye hak kazandıklarına değinerek, "Herhangi bir baskın seçim ya da erken seçim durumuna da hazırlıklıyız" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU