Benim gibi insanlar bundan hoşlanmayabilir ama kabul etmek gerek: Joe Biden günümüz Amerika'sını Ocasio-Cortez veya Bernie’den daha iyi tanıyor

Ocasio-Cortez, Sanders, Elizabeth Warren ve İlhan Ömer, ülkenin geleceğini temsil ediyor. Ancak Biden, insanların bugün istediği şeyi sunuyor

Fotoğraf: The Independent

Bir gün uyanıp da Alexandria Ocasio-Cortez’in başkan olduğunu gördüğümüz, epey yenilikçi ve şahane bir hayal var.

Amerika, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılmış, Bernie Sanders yenilenebilir enerji bakanı, Elizabeth Warren sosyal adalete dayalı bir ekonomiyi yönetiyor ve Birleşmiş Milletler elçisi İlhan Ömer küresel sahnedeki iktidar sahiplerinin karşısında gerçeği haykırıyor. Birden çok kez adaleti engellemekle suçlanan Donald Trump ise saçının rengiyle uyumlu tulumuyla Colorado yüksek güvenlikli hapishanesinde...

Bunların hepsi gerçek olabilir ama henüz değil. Şimdilik Demokratlar, iyi niyetle kibir karışımı bir motivasyonla hareket eden ve başkanlık için 3. kez aday olan 76 yaşındaki beyaz adam Joe Biden'in önderliğinde seçime giriyor.

Biden, bugün paylaşılan görüntülü bir mesajda, “Bu ulusun ruhu için savaştayız” dedi. “Tarihin ileride bugünkü başkanın 4 yılını ve benimsediği her şeyi, kural tanımaz bir dönem olarak göreceğine inanıyorum. Ancak Donald Trump'a Beyaz Saray'da 8 yıl verirsek o, ulusun karakterini sonsuza dek değiştirmiş olacak.”

Biden'ın mücadele ettiği adam ise attığı tweetle hemen karşılık verdi:

“Yarışa hoş geldin Miskin Joe. Umarım başarılı bir ön seçim süreci geçirmek için gereken ama sende olup olmadığından epeydir şüphelenilen zekaya sahipsindir."

Birçok destekçisi, Joe Biden'ın seçim yarışına girmeyeceğini düşünüyordu. Uzun bir süre boyunca, kusurları olsa da, itibarını büyük ölçüde sağlam tutan biri olarak öne çıktı. Özellikle Barack Obama'nın başkan yardımcısı olarak geçirdiği 8 yıl neredeyse herkes tarafından olumlu değerlendirildi.

Peki insan, ırkçı bir yasa tasarısına desteği, kadınlara karşı yersiz düşünceleri ve bir Afro-Amerikan kadın tanığı Capitol Hill'de dehşet verici biçimde sorgulaması gibi olayların yer aldığı geçmişinin tekrar tekrar konuşulacağı ve kurcalanacağı, hızla çirkefleşecek bir yarışa girerek neden eldeki başarısını riske atar? Hey Joe, ne zaman bırakman gerektiğini bilmiyor musun?

 

 

Kendisi, seçime katılacağını duyurmadan çok önce bile, muhtemel Demokrat adaylar listesinde, Sanders’a fark atacak şekilde başı çekiyordu. Bu fark Kamala Harris, Pete Buttigieg, Liz Warren ve Beto O'Rourke ile arasında daha da fazlaydı.

Önde olmanın avantajları olduğu gibi olumsuz yanları da vardır. 2020 Ohio kongre üyesi Tim Ryan'ın kampanyasında danışmanlık yapan siyasi stratejist Mike Fraioli, diğer tüm adayların yükselebileceğini söylerken, Biden'ın -2015 ve 2016'da Trump'ın yaptığı gibi parlamadığı sürece- sadece aşağı inebileceğini söyledi.

Biden birkaç zor soruyu cevaplamak zorunda kalacak. Tek dönem başkan olmayı mı düşünüyor? Düşünmüyorsa, başkanlığının 80 yaşlarındaki 2. döneminde görevin gereklerini nasıl yerine getirmeyi planlıyor?

Ayrıca, Biden bu sefer, yeni ne söyleyecek? Daha önce 2 kez aday olmuş, İngiliz İşçi Partisi lideri Neil Kinnock tarafından yapılan bir konuşmayı kopyaladığı ortaya çıktıktan sonra 1988'de adaylığını geri çekmek zorunda kalmıştı.

Dahası, son meclis temsilcileri alımında, geçmişe göre daha fazla kadın ve farklı ırklardan insan içeren, ilerici kanadı yükselişte olan Demokrat Parti, gerçekten yaşlı bir beyaz erkeğin 2020 yüzü olmasını ister mi?

Belki de ister. Demokratlar için şimdilik bir numaralı öncelik, ideolojik saflık ya da cinsiyet-renk soruları değil, Trump'ı yenebilecek birini aday göstermek.

Biden bunu yapabilecek tek aday değil. Harris, Warren, Sanders, Buttigieg ve O'Rourke da savaşa hazır olduğunun sinyallerini verdi. Ama Biden, kesinlikle Trump'ı yenebilecek biri.

Kendisi parti tabanını hareketlendiremeyebilir. Yeşil Yeni Anlaşma (Green New Neal) veya evrensel sağlık hizmetleri destekçilerini heyecanlandıramayabilir.

Ancak Amerika -özellikle merkezde yer alan çevreler- ilericilerin istemediği ölçüde muhafazakar bir yer. 2 partili bir sistemde başarılı bir adayın mümkün olduğunca fazla seçmen tarafından kabul edilebilir olması gerekir.

Biden, dünün insanı gibi görünebilir, ama şu anda birçok kişinin oy verebileceği biri.

 

 

 *Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU