Çavuşoğlu'ndan İsveçli mevkidaşına tepki: Hangi yetkiyle Türkiye'nin Suriye'den çekilmesini istiyorsunuz

İsveçli mevkidaşı Linde'nin Suriye konusundaki sözlerine tepki gösteren Çavuşoğlu, "İdlib'den çekilmemizi istemiyorsunuz. Çünkü 3 milyon daha mülteci Avrupa'ya gidecek" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, bakanlıktaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve İsveç arasında güçlü ikili ilişkiler bulunduğuna dikkati çeken Linde, aynı zamanda insani bağların da kuvvetli olduğunu ifade etti.

Linde, görüşmelerinin çok sayıda konuyu kapsadığını, "verimli ve açık" bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Linde, devam eden çatışmalardan dolayı endişe duyduklarını söyleyerek, iki tarafı da ateşkese uyma çağrısında bulundu. 

"AB-Türkiye arasındaki bazı hususlar diyalogla çözülmeli"

Görüşmede İsveç'in üstleneceği AGİT Dönem Başkanlığının ele alındığını aktaran Linde, İsveç’in başkanlık döneminde Avrupa'nın güvenliği ve düzeninin korunmasına odaklanılacağını, Türkiye'nin de AGİT'te çok aktif rol oynadığını söyledi.

"Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi için uyarıyoruz"

Türkiye'nin Suriye'de devam eden operasyonlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Linde, "Türkiye'nin bölgesinde bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunun farkındayız. Öte yandan Suriye'nin kuzeydoğusu hakkında Avrupa Birliği'nin (AB) tutumunda bir değişiklik olmadığını belirttim. Türkiye'nin geri çekilmesi için uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Linde, diğer taraftan Doğu Akdeniz konusunda AB Konseyinin aldığı kararları anımsatarak, "AB'nin Türkiye ile iyi ilişkiler yürütme konusunda stratejik çıkarları bulunuyor. Türkiye ile ticaret de büyük önem taşıyor. Taraflar arasındaki bazı hususların diyalog yoluyla çözülmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

İsveç'in terörle mücadele konusunda da küresel çabalara katkı sağladığını savunan Linde, PKK'nin AB ve İsveç tarafından terör örgütü kabul edildiğini kaydederek, "Ancak SDG gibi diğer örgütler terör listesinde bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu örgüt, DEAŞ'la mücadeleye katkı sağlamıştır. Onlarla Suriye'de istikrar ve barışa katkı sağlamak için diyaloğu sürdürmemiz gerekiyor. Çeşitli konularda, farklı aktörlerle görüşme hakkımızı her zaman muhafaza ediyoruz” dedi.

"Türkiye kriterleri yerine getiremezse o zaman AB, Türkiye’yi rahat eleştirebilir"

Basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, İsveç’in AGİT dönem başkanlığı ve faaliyetlerini destekleyeceklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

Bugün Avrupa Birliği’nin (AB) genişleme dahil bir çok noktada kararlar alması gerekiyor ve bu konuda da zorlandığını görüyoruz. Türkiye AB üyelik sürecinde eğer AB bizimle dürüst bir şekilde müzakere etmek istiyorsa, tüm kriterleri yerine getirmeye hazırdır. Eğer Türkiye kriterleri yerine getiremezse o zaman AB, Türkiye’yi rahat eleştirebilir veya istediğini söyleyebilir ya da durdurabilir. Ama bazı siyasi engelleri de ortadan kaldırmamız lazım. Tabi AB, Avrupa’nın ya da bölgemizin tek örgütü değil. Avrupa Konseyi’nde de İsveç ile yakın iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Diğer taraftan her iki ülke de AGİT için aktif iki üye ülke. 2021 yılı başında İsveç, AGİT dönem başkanlığını Arnavutluk’tan devir alacak. Bugün dönem başkanlığında neler yapılabilir? Hangi çalışmaları beraber yürütebiliriz? Biz nasıl destek verebiliriz, bunları konuştuk.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmlara da değinen Çavuşoğlu, ateşkesi bozan tarafın Ermenistan olduğuna dikkat çekti.

Ermenistan, Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz her şartta Azerbaycan’ın alacağı kararları destekleyeceğimizi, hem masada hem sahada, söyledik. Bugün de söylüyoruz. Elbette çözümden yanayız ve çözümün de parametresi belli. Ama her hal ve şartta kardeş Azerbaycan’ın devlet olarak da, millet olarak da yanındayız" dedi.

"Siz kimden aldığınınız yetki ile Türkiye’nin Suriye’den çekilmesini istiyorsunuz"

Bakan Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşının "Türkiye’yi Suriye’den çekilmesi için uyarıyoruz" sözlerine de tepki gösterdi.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Mevkidaşım şöyle bir cümle kullandı: “Türkiye’yi Suriye’den çekilmesi için uyarıyoruz". Bir kere diplomaside bu ifadeyi kullanmak tepeden bakmacı bir yaklaşımdır. O kelime yanlış. Ama şimdi şunu sormak istiyoruz; Siz kimden aldığınınız yetki ile Türkiye’nin Suriye’den çekilmesini istiyorsunuz, ya da Türkiye’yi uyarıyorsunuz? Suriye’deki rejim İsveç ya da Avrupa Birliği'ne böyle bir yetki mi verdi? Biz her katıldığımız toplantıda, Soçi, Astana, Cenevre toplantılarında İdlib ile ilgili ortaya çıkan tüm metinlerde bir şeyi vurguluyoruz. Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü. Biz Suriye’yi bölmek istemiyoruz. Ama siz Suriye’yi bölmek isteyen PKK’lılara destek olmak için Türkiye’ye 'çekil' diyorsunuz. Uluslararası hukukta bu var mı? Peki 'İdlib’den de çekil' diyor musunuz Türkiye’ye, ya da DAEŞ’den temizlediğimiz bölgelerden 'çekil diyor musunuz Türkiye’ye, hayır. Neden? Çünkü İdlib’den çekilsek 3 milyon daha mülteci Türkiye’ye gelecek oradan da Avrupa’ya gidecek

"Bir kere olsun Yunanistan’ı eleştirmiyorsunuz"

Kıbrıs’ın egemen hakkı konusunda hakça paylaşımdan yana olunduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu şöyle devam ettİ:

Kıbrıs Türklerinin haklarından neden bahsetmiyorsunuz? İsveç olarak, İskandinav ülkeleri olarak, insan haklarından, haktan, hukuktan bahsediyorsunuz ki, biz göreceleri olarak İskandinav ülkelerini, İsveç dahil örnek gösteriyoruz. Peki Kıbrıs Türklerinin hakları ne olacak? Hidrokarbon kaynakları konusunda onların hakları yok mu? Neden hakça paylaşıma vurgu yapmıyorsunuz, bunu yapabiliyor musunuz, hayır. Neden? Demin siz de vurguladınız, AB içerisindeki dayanışma anlayışı yüzünden. 

'Ne olursa olsun Yunanistan ya da Rum Kesiminin her yaptığı haklıdır' anlayışı doğru değil. Yunanistan Ege Denizi’nde bu kadar göçmeni ayrım yapmaksızın öldürürken, botlarını batırırken, geri iterken neden bir kere olsun Yunanistan’ı eleştirmiyorsunuz? Madem bu kadar hassassınız insan hakları konusunda, onlar insan değil mi? Çünkü Yunanistan Avrupa’ya göç gelmesini engelliyor. Neden? Çünkü Yunanistan AB üyesi ve dayanışma ruhu var engelleyemeyiz.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU