Elon Musk, "uzay interneti"nin halkın kullanımına hazır olduğunu söyledi

On binlerce Starlink uydusu, dünyadaki yerleşim bölgelerinin yüzde 99'una eninde sonunda yüksek hızlı geniş bant internet yayacak

SpaceX CEO'su Elon Musk en son fırlatılan Starlink uydularının ardından uzay interneti projesinin halkın kullanımına hazır olduğunu söyledi.

SpaceX, bu hafta alçak Dünya yörüngesine 60 uydu daha göndererek toplam sayıyı 800'e yaklaştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel uzay firması, dünyadaki yerleşim yerlerinin yüzde 99'una yüksek hızlı geniş bant interneti yayabilen bir uydu takımı yaratmak için eninde sonunda on binlerce Starlink uydusu fırlatmayı umuyor.

Musk, fırlatmadan sonra "Bu uydular hedef konumlarına ulaştıklarında, ABD'nin kuzeyi ve umarım Kanada'nın güneyinde halka epey açık, geniş bir beta sürümünü başlatma imkanımız olacak" diye tweet attı.

Mevzuat onayını alır almaz, bunu diğer ülkeler takip edecek.

Starlink ağı, son zamanlarda ABD'de görülen orman yangınlarında acil müdahale ekiplerine internet sağlayarak sınırlı ölçekte test edildi bile.

starlink wildfire.jpg
Washington'ın Malden bölgesinde bir uydu anteni, Starlink internet ağından sinyal alıyor (Washington Acil Durum Yönetim birimi)

 

Washington Acil Durum Yönetim birimi, Malden'in yüzde 80'inin yangından ötürü harap olmasının ardından, geçen ay kasaba sakinlerine Starlink destekli bir WiFi erişim noktası kurmayı başarmıştı.

Musk o zaman, SpaceX'in acil durum hizmetlerine ve internet erişiminin hiç bulunmadığı bölgelere öncelik verdiğini söylemişti.

Milyarder girişimci nisanda, 800 uydunun "kayda değer" bir küresel kapsama alanı için yeterli olacağını bildirse de, ağ büyüyene kadar internet hızının, SpaceX tarafından taahhüt edilen 100 megabite yaklaşmayacağını da ifade etmişti.

Starlink'in internet sitesinde şu ifadeler kullanılıyor:

Starlink, geleneksel uydu internetini epeyce aşan performans ve yerdeki altyapının sınırlarından bağımsız küresel bir ağla, erişimin güvenilmez ve pahalı olduğu veya tamamen bulunmadığı bölgelere yüksek hızlı geniş bant internet sağlayacak.

Musk'a göre, Detroit'in metropol bölgesi ve Michigan'daki Ann Arbor halka açık beta sürümünün kapsamında olacak.

Kullanıcılar, WiFi erişim noktası olarak hizmet verecek kişisel bir anten cihazı kullanarak ağ için sinyal alabilecekler.

Ağ, uzun uydu trenlerinin gözlemleri bozduğunu ve bilimsel ilerlemeye köstek olduğunu iddia eden bazı gökbilimcilerin eleştirileriyle karşılaştı.

starlink internet emergency.jpg
SpaceX, Starlink uydularını 60'lı gruplar halinde fırlatıyor (Starlink)

 

SpaceX, uyduların etkilerini azaltmak için çaba göstermekte. Ancak, Satellite Constellations 1 (Satcon1) atölyesinin son raporu, "azaltma için yapılacak hiçbir kombinasyon, uydu izlerinin gelecek nesil bilim programlarının üstündeki etkisini tamamen önleyemez" diye uyardı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU