Yeni araştırma: İnsanlık son 250 yıldaki en hızlı evrimini geçiriyor

Diğer değişimler arasında ön koldaki ek arterin daha sık görülmesi ve çenenin daha güçsüz hale gelmesi nedeniyle yüzde gerçekleşen değişimler de bulunuyor

Araştırmacılar, birçok kişinin artık ileri yaşlarda yirmilik diş çıkarmadığını söylüyor (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre bazı bebekler artık yirmilik dişleri olmadan doğuyor ve gittikçe daha fazla insanın ön kolunda geçmişte daha nadir görülen bir ek arter bulunuyor. Araştırma, insanların bir "mikro evrim" geçirdiğine işaret ediyor.

Avustralya'daki bilim insanları, insanlarda kısa bir zaman diliminde ortaya çıkan birkaç değişiklik keşfetti.

Adelaide'deki Flinders Üniversitesi'nden Dr. Teghan Lucas beslenme tarzımızdaki değişiklikler nedeniyle yüzlerimizin de kısaldığını ve küçülen çenelerimizin dişler için daha az yer kaldığı anlamına geldiğini söyledi.

Dr. Lucas, "Bunlar, biz ateşi kullanmayı ve yiyecekleri daha fazla işlemeyi öğrendikçe, zaman içinde gerçekleşiyor. Pek çok insan 20 yaş dişleri olmadan doğuyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi ayrıca, daha kısa yüz yapılarının yanı sıra kollarda ve bacaklarda ek kemiklerle doğan ya da ayaklarında iki veya daha fazla kemiğin anormal şekillerde bağlandığı insanlarla giderek daha fazla karşılaşıldığını tespit etti.

Bunun yanı sıra, Dr. Lucas'ın Adelaide Üniversitesi Profesörleri Maciej Henneberg ve Jaliya Kumaratilake'yle birlikte yaptığı araştırmada 19. yüzyılın sonlarından bu yana medyan arterin görülme oranında da "önemli bir artış" olduğu ifade edildi.

Anne rahmindeyken oluşan bu arter,  ön kolla ele kan akışı sağlayan ana damar. Gebelik sırasında kaybolan arter, yerini radyal ve ulnar arterlere bırakıyor.

Dr. Lucas, "18. yüzyıldan beri anatomistler bu arterin yetişkinlerdeki yaygınlığını inceliyor ve bizim çalışmamız bunun bariz bir şekilde arttığını gösteriyor" dedi.

Bu yaygınlık 1880'lerin ortalarında doğanlarda yüzde 10 civarındayken, 20. yüzyılın sonlarında doğanlarda yüzde 30. Yani evrim söz konusu olduğunda hayli kısa bir süre içinde önemli bir artış bu.

Bu artış, medyan arter gelişiminde rol oynayan genlerin mutasyonlara uğramasından, hamilelik sırasında annelerin geçirdiği sağlık sorunlarından veya her ikisinden de kaynaklanıyor olabilir.

Doktor, "Bu eğilim devam ederse, 2100 yılı geldiğinde çoğu kişinin ön kolunda medyan arter bulunacak" diye ekledi.

Lucas'a göre araştırma, insanların son 250 yıldaki herhangi bir dönemden daha hızlı evrimleştiğine işaret ediyor.

Araştırmanın yazarları doğal seçilimdeki değişikliklerin mikro evrimin ana nedeni olabileceğini öne sürüyor.

Araştırma Journal of Anatomy'de yayımlandı.

PA'dan da yararlanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU