Feyzioğlu karşı oy kullandı; TBB oy çokluğuyla baro genel kurullarının ertelenmesine itiraz etti

TBB, genel kurullarının ertelenmesinin hukuka uygun olmadığını bildirirken genelgelerin yasaların üstünde olmadığını hatırlattı

Fotoğraf: AA

Türkiye Barolar Birliği, (TBB) İçişleri Bakanlığı'nın 2 Ekim tarihli genelgesinin ardından verilen baro genel kurullarının iptal edilmesi yönündeki kararların hukuka uygun olmadığını bildirdi.

Independent Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu açıklamaya karşı oy kullandı, ancak azınlıkta kaldı.

TBB Yönetim Kurulu iptal kararlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamanın yapılmasına 5'e karşı 6 oyla karar verildi.

“İçişleri Bakanlığının Genelgesi, normlar hiyerarşisinde yasaların üstünde olamaz” denilen açıklamada, baro genel kurullarının ne zaman yapılacağının kanunla düzenlendiği hatırlatıldı.

TBB açıklamasında şunlar kaydedildi:

Kanunla düzenlenen bu konunun, genelge ile iptalinin hukuka uygun olmadığını, bu genelgeye dayalı yapılan ertelemenin yargının kurucu unsuru olan savunmaya yürütmenin açık müdahalesi olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz.

Bakanlığının genelgesi ve sonrasında yapılan açıklamaların kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarını ve etkinliklerinin ertelemesi sonucunu doğururken, siyasi partilerin ve sendikaların bu tür etkinlik ve toplantılarının çifte standart yaratacak tarzda kapsam dışı bırakılmasının kabul edilemez olduğunun ifade edildiği TBB açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Kovid-19 salgınının önüne geçilmesi amacıyla yayınlanan genelgenin, sayısal anlamda baro genel kurullarından daha yoğun katılımın olduğu siyasi partileri, konfederasyon ve sendikaları kapsam dışı tutması, gerekçe hakkında haklı kuşkulara yol açmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu ve İl Hıfzıssıhha kurullarının, İçişleri Bakanlığının erteleme genelgesini onaylayan açıklamaları tatmin edici olmaktan uzaktır.

Çağrı kararı oy çokluğuyla alındı

Avukatların, yasamanın yürütme ile iç içe geçerek kuvvetler ayrılığının fiilen ortadan kalktığı dönemlerde yargıya müdahalenin kaçınılmazlaşacağına ilişkin uyarılarının haklılığı her gün daha açık bir şekilde ortaya çıktığının belirtildiği TBB açıklamasında şunlar bildirildi:

Hukuki düzenlemeler yapılırken hukuk ekseninden uzak müdahalelerin uygulamada yaratacağı karmaşanın ve oluşacak mağduriyetin sonuçlarının meslek örgütlerine çıkarılmasındaki yanlışlıktan dönülmesi çağrısında bulunulmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU