Sağlık Bakanı Koca'dan Birinci’nin makalesiyle ilgili açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yardımcısı Dr. Şuayip Birinci'nin kaleme aldığı ve tartışmalara konu olan makaleyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Koca, "Birinci’nin ve çalışma arkadaşlarının yıpratılma çabalarını üzüntüyle karşılıyorum" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in gündeme getirdiği Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının mart ayından önce görüldüğü iddiası hakkında bir açıklama yaptı.

Koca, Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin de yazarları arasında yer aldığı makale ile ilgili iddialara ilişkin, "Sehven yapılan ve düzeltilmesi için gerekli girişimin yapıldığı bir yazım hatasını bahane ederek bu süreci büyük özveri ve mücadele ile götüren, aynı zamanda kendisi de bir tıp doktoru olan Bakan Yardımcım Dr. Şuayip Birinci'nin ve çalışma arkadaşlarının yıpratılma çabalarını üzüntüyle karşılıyorum" ifadesini kullandı. 

İlgili makalede sorumlu yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihlerinin sehven "Mart-Nisan" ayları yerine "Şubat-Mart" olarak yazıldığını ifade eden Koca, "Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine sadece Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir" dedi.

Koca, açıklamasında şunları ifade etti:

Makale ile alakalı olarak dergi yayın kurulu ve editörüne sorumlu yazar tarafından düzeltme metni ve kanıt dokümanı gönderildiği ve dergi kurulunun bu düzeltmeyi en kısa zamanda yapacağını bildirdiği öğrenilmiştir. Kayıtlarımıza göre makaleye konu olan çalışmadaki ilk hastanın bildirim tarihi 25 Mart 2020 olup, tedavisine başlanmıştır. Kovid-19 mücadele sürecimizde hem ulusal, hem uluslararası kamuoyuna bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi aktarmak için bilim insanlarını desteklemek niyetiyle Kovid-19 sürecinin hemen başında 'bilimselarastirma.saglik.gov.tr' portalını kurarak hizmete aldık. Bilindiği gibi tüm bilimsel çalışmalarla ilgili veriye erişim, etik ilkeler ve onam prosedürüne ilişkin kurallar bellidir. Makalenin yazarları arasında olan Bakan Yardımcımız Dr. Şuayip Birinci ve diğer yazarlar belirlenen bilimsel araştırma kurallarına uymuşlardır. Yukarıda da zikrettiğim gibi sehven yapılan ve düzeltilmesi için gerekli girişimin yapıldığı bir yazım hatasını bahane ederek bu süreci büyük özveri ve mücadele ile götüren, aynı zamanda kendisi de bir tıp doktoru olan Bakan Yardımcım Dr. Şuayip Birinci'nin ve çalışma arkadaşlarının yıpratılma çabalarını üzüntüyle karşılıyorum.

Emir iddiasını Birinci’nin makalesine dayandırmıştı

CHP’li Emir, bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının mart ayından önce görüldüğünü belirtmiş, dayanak olarak da Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci’nin de imzasının olduğu bir makaleyi göstermişti.

Emir yaptığı açıklamada, “Şubat ayında Kovid-19 pozitif tanılı 24 hasta Mersin’de tedavi altına alınmış. Bakanlık, Türkiye’de ilk vakayı 11 Mart’ta açıklamıştı. Bu bir skandaldır, bakan yardımcısının bir dakika o koltukta oturmaması gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

Birinci Twitter’dan makale ile ilgili bir açıklama yapmış ancak paylaşımını kaldırmıştı.

Ekran Resmi 2020-10-08 00.50.56.png
Ekran Alıntısı: Twitter


Bunun üzerine Emir, “Bu skandalla ilgili sayın Koca’da açıklama bekliyoruz” demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU